Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätyöt mahdollistavat opiskelun

Mielipide
 
Tuuli Lönnroth

Tapio Nurmi kirjoitti (HS Mielipide 30. 5.), että kolmannen lukukauden ansiosta "opiskelijan ei tarvitsisi notkua kauppojen kassoilla työssä, jossa ei opi juuri mitään". Lidlin henkilöstöpäällikkö Maria Hekkala (HS Mielipide 4. 6.) valaisi hienosti, että jokaisessa työssä oppii jotakin.

Haluan ottaa esille vielä raha-asian: kesätyöt ovat suurimmalle osalle opiskelijoista taloudellinen välttämättömyys. Vaikka saisi täyden opintotuen ja -lainan, opiskelija jää silti selvästi köyhyysrajan alapuolelle.

Asuminen ja eläminen on kallista, erityisesti Helsingissä, ja aika harvalle opiskelijalle riittää pelkkä hengissä selviäminen. Useimmat haluavat myös elää – edes pikkuisen.

Kesällä opiskelijat ovat onnellisia kaupan kassalla saamastaan minimipalkasta. He tekevät paljon ylityövuoroja ja säästävät niistä talven opintoja varten. Iso osa käy töissä myös opintojen ohella.

Työssäkäynnin vaikutus jaksamiseen ja hankalat työvuorot ovat yksi suurimmista syistä opintojen viivästymiseen. Opiskelijoiden työt ovat tyypillisesti satunnaisia kassa- ja kahvilatöitä, jolloin vuoroihin on mentävä silloin, kun töitä sattuu olemaan. Huonostakaan työpaikasta ei uskalla päästää irti, sillä silloin tulevaisuus vasta epävarma olisikin.

Jotkut saavat vanhemmiltaan taloudellista tukea. Se on mukava juttu, mutta järjestelmä ei voi olla sellainen, että aikuisen eläminen rahoitettaisiin lahjalla. Nuoret haluavat pärjätä itsenäisesti.

Tuuli Lönnroth
vasta valmistunut, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat