Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijaliike ei lyö hanskoja tiskiin

Mielipide
 
Joonas Peltonen

Teija Sutinen pohti kolumnissaan (HS 4. 6.) opintotuen tulevaisuutta ja sitä, onko opiskelijaliike valmis osallistumaan opintotuen kehittämiseen. Kyllä me olemme. Näemme opintorahapainotteisen opintotukimallin parhaimpana vaihtoehtona.

Opintotuen tulee taata koulutuksellinen tasa-arvo, täysipäiväinen opiskelu sekä valmistuminen aikataulussa. Erilaisia opintotukimalleja mietittäessä on huomioitava, miten mallit vaikuttavat eri elämäntilanteessa oleviin, esimerkiksi perheellisiin, ja miten mahdollinen laina ja eri opintotuen muodot vaikuttavat opintojen etenemiseen.

Opiskelijat kokevat lainanoton riskinä, ja velkataakan pelko painaa liian paljon, jos tiedossa ei ole varmuutta työpaikasta.

Opintorahan ja asumislisän yhteenlaskettu summa on 539 euroa. Lisäksi opiskelija voi nostaa valtion takaamaa opintolainaa 400 euroa kuukaudessa. Keskimääräiset opiskelijan asumiskustannukset ovat noin 400 euroa, joten lainattomasta osuudesta vuokran jälkeen elämiseen jää vain noin 139 euroa.

Maailma on muuttunut radikaalisti epävarmemmaksi niistä ajoista, kun nykyiset ministerit vielä opiskelivat. Nyt työurat koostuvat pätkätöistä eikä varmuutta vakituisesta työpaikasta korkeakoulututkinnon jälkeenkään enää ole. Ammatteja katoaa ja uudelleen kouluttautuminen on yleistä.

Suomi ei pärjää ilman osaavaa ja koulutettua työvoimaa. Korkeasti koulutetut tekevät tutkitusti pisimmät työurat. Korkeakoulutuksen kehittäminen leikkaamalla ei ole uudistamista, eikä sitä voida siksi naamioida, vaikka kuinka haluttaisiin.

Päätökset on nyt kuitenkin tehty. Myös meidän on aika kääriä hihat ja osallistua keskusteluun tulevaisuuden opiskelijoiden puolesta.

Joonas Peltonen
puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat