Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksuliikenteessä on paljon parannettavaa

Mielipide
 
Veli Jokelainen

Hallitus on luvannut edistää digitalisaatiota tuottavuushypyn vauhdittamiseksi. Tuottavuushyppy kantaisi pisimmälle, jos digitalisaatio saataisiin aikaan yritystenvälisessä maksuliikenteessä ja maksuliikenne synkronoitaisiin saumattomasti yritysten kirjanpitoon.

Kansantaloudessamme hukkaantuu valtavasti resursseja sen vuoksi, että maksuliikenteen ja yritysten kirjanpidon yhteys on huono. Kirjanpidon lopullinen tietosisältö on digitaalista, ja sisältö muodostuu lähes täysin maksuliikenteen tietosisällöstä. Se tuotetaan nykyään jo ensi vaiheessa digitaaliseen muotoon, mutta ennen kuin laskun tieto saadaan maksajan kirjanpitoon, lasku muunnetaan välillä paperimuotoon ja sitten taas käsivaraisesti digitiedoksi kirjanpitoon. Useimmiten tässä välissä on vielä käsin hoidettu laskun maksu, jossa siinäkin käsitellään ja välitetään eteenpäin samaa digitaalista lähtötietoa. Näin tapahtuu päivittäin neljännesmiljoonassa yrityksessä, miljoonien maksuliiketapahtumien käsittelyssä.

Sähköinen taloushallinto on ollut ovella jo ainakin 20 vuotta, mutta ison mittakaavan käytännön vaikutuksia ei ole vieläkään nähtävissä. Taloushallinnon sähköistäminen on pienessä yrityksessä sen verran haasteellinen hanke, että ei ole ihme, ettei digitalisaatio ole tämän pitemmällä. Eikä yksittäisten yritysten tasolla tehdyillä viritelmillä vielä saavuteta isoja kansantalouden kokonaishyötyjä.

Maksuliikenteen ja kirjanpidon käytäntöjä on yhtenäistettävä siten, että digitalisaation mahdollistamat tehot saadaan mahdollisimman helposti pienimpienkin yritysten hyödyksi. Tämä edellyttää, että digitalisaation tavoitetila määritellään kansakunnan elinkeinopoliittisena "prosessikaaviona" ja nykytilanteesta hyötyvien korporaatioiden mahdollinen vastavääntö nujerretaan määrätietoisesti poliittisin voimin.

Veli Jokelainen
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat