Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Infra Oy toteuttamaan julkisia investointeja

Mielipide
 
Altti Majava

Suomessa on runsaasti rapautuneita teitä, homekouluja ja muita julkisia rakennuskohteita, jotka ovat kiireellisen peruskorjauksen tarpeessa. Esimerkiksi liikenneverkon välttämätön täydentäminen vaatii lisäksi mittavia perusinvestointeja.

Aika olisi nyt mitä otollisin julkisten korjaus- ja perusinvestointien tekemiseen. Kustannustaso on kohtuullisempi kuin korkeasuhdanteen vallitessa, ja osaavaa työvoimaa on työttömänä.

Suurena ongelmana on tällaisten hankkeiden rahoitus. Budjettivaroja niihin on niukasti käytettävissä, ellei verotusta kiristetä. Se taas on poliittisesti vaikeaa, ellei mahdotontakin.

Lainarahaa olisi kyllä kohtuullisin ehdoin saatavissa, mutta siihen turvautumista ehkäisee julkistalouden jo tapahtunut nopea velkaantuminen, mistä muun muassa EU on moittinut Suomea. On löydettävä uusi keino.

Lehtitietojen mukaan pankeissa makaa tallettajien "laiskaa rahaa" jopa 80 miljardia euroa. Tallettajat eivät näistä varoistaan juuri hyödy, koska talletuskorot ovat lähes olemattomia.

Itse asiassa reaaliarvo hiljalleen laskee inflaation takia. Talletuksille olisikin hyvä kehittää tuottoisampia vaihtoehtoja.

Ratkaisuksi ehdotan, että valtio perustaa erityisen rakennuttaja- tai rahoitusyhtiön vaikkapa nimellä Infra Oy. Sen tehtävänä voisi olla se, että se teettää tai rahoittaa valtion omia rakennushankkeita ja myöntää luottoja vastaaville kunnallisille hankkeille.

Infra Oy keräisi tarvittavat varat suuntaamalla kohdennetun osakeannin kotimaisille pankkitallettajille, joille taattaisiin korkotuottoa ja inflaatiotappiota suurempi, veroton osinkotuotto (esimerkiksi kolme prosenttia vuodessa).

Varat osinkojen ja hallintokulujensa maksamiseen Infra Oy puolestaan hankkisi perimällä käyttömaksuja. Valtio ja kunnat kattaisivat nuo maksut vuotuisella budjettirahoituksellaan.

Sitten kun Infra Oy olisi saanut tehtävänsä päätökseen vaikkapa vuosikymmenen päästä, valtio voisi lunastaa sen osakkeet vähintään nimellisarvostaan.

Liikkeelle Infra Oy saattaisi lähteä ehkäpä miljardin euron osakeannilla. Jos menettely osoittautuisi toimivaksi ja tarpeelliseksi, osakepääomaa voitaisiin uusilla osakeanneilla korottaa moninkertaiseksikin.

Ehdotukseni etuja käsittääkseni olisivat välttämättömien investointia saaminen käyntiin, työllisyyden lisääminen sekä talletusvarojen hyödyllisempi käyttö, samalla kun valtion velkaantuminen ei ainakaan siltä osin nimellisesti lisääntyisi.

Altti Majava
työvoimaministeriön
suunnittelutoimiston päällikkö vuosina 1970–1989, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat