Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteet ja taiteet tuovat merkitystä elämään

Mielipide
 
Sanna Tirkkonen

Juhani Korhonen kysyi (HS Mielipide 5. 6.), ovatko "kansatiede, arkeologia ja teatteritaide aloja, joiden työvoimaa tarvitsemme lamasta selvitäksemme".

Vastaus on yksinkertainen: ovat. Eikä kysymys ole vain selviämisestä, vaan sellaisen yhteiskunnan rakentamisesta, jossa on mielekästä elää.

Erittäin monelle vain sellainen yhteiskunta, jossa tieteet ja taiteen kukoistavat, on elämisen arvoinen paikka. Usealle meistä nimenomaan tieteet ja taiteet ovat tarjonneet väylän selviytymiseen ja tehneet elämästä merkityksellisen.

Tästä syystä esimerkiksi työväenopistojen kursseille jonotetaan, ja konsertit, museot ja luentosalit täyttyvät illasta toiseen.

Soveltavia tieteitä tai insinöörien osaamista ei tule asettaa vastakkain niiden elämänalojen kanssa, jotka kuuluvat syvällisesti inhimilliseen olemassaoloon. Eikö päämääränä tule olla hyvä elämä, jonka palvelukseen tekniikka ja talous valjastetaan? Insinööriutopia ei yksin lähimainkaan riitä luomaan hyvää yhteiskuntaa.

Korhosen näkemys on, että koulutusta tulee suunnata soveltavaan tutkimukseen, yritysten tukemiseen ja tuotannon tehostamiseen. Valitettavasti tutkimusta ei voi "soveltaa" ilman sellaista teoreettista tutkimusta, jota sitten sovelletaan.

Tutkimus ei kehity, ellei sen teoreettista pohjaa tutkita ja aseteta jatkuvasti kriittiseen tarkasteluun.

Myöskään mitään uutta ei synny, jos ei kehitetä niin henkistä tilaa, mahdollisuuksia kuin taitojakin ajatella luovasti yli jo olemassa olevien rajojen.

Sanna Tirkkonen
tohtorikoulutettava
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat