Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kepan toiminnanjohtaja: Kehitysjärjestöjen tuen leikkauksilla valtava vaikutus miljoonille ihmisille

Jos hallituksen leikkaukset toteutetaan, järjestöjen pitkäjänteiseltä ja vaikuttavalta työltä putoaa pohja., kirjoittaa Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen mielipidekirjoituksessaan.

Mielipide
 
Timo Lappalainen

Ministeri Lenita Toivakka kertoi (HS 4. 6.), kuinka kehitysyhteistyön painopisteitä ovat kaikkein köyhimpien auttaminen, naisten ja tyttöjen aseman parantaminen sekä demokratiakehitys. Samaan aikaan tehdään kuitenkin jättiläismäiset leikkaukset kehitysrahoitukseen ja myös kehitysjärjestöjen tukiin, mikä vaarantaa koko pitkäjänteisen kehitystyön tulokset.

Järjestöt ovat suorin kanava kehitysmaiden heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tukemiseksi. Valtion ja järjestöjen kehitysyhteistyö täydentävät toisiaan sekä maantieteellisesti että temaattisesti. Järjestöhankkeiden suurta määrää pidetään valitettavan usein taakkana, vaikka se pitäisi nähdä rikkautena: moninainen järjestökenttä tarjoaa sadoilletuhansille suomalaisille mahdollisuuden osallistua paremman maailman rakentamiseen.

On monia aiheita ja alueita, joissa virallinen Suomi ei pysty toiminaan, mutta järjestöt pystyvät. Järjestöt ovat ensimmäisinä paikalla ja vastaavat kriiseihin, epidemioihin ja luonnonkatastrofeihin nopeasti, tehokkaasti ja joustavasti. Esimerkkejä ajankohtaisista avustusprojekteista ovat järjestöjen työ Nepalin maanjäristysalueilla sekä Länsi-Afrikan ebola-alueilla.

Kansalaisjärjestöt toimivat ruohonjuuritasolla pitkäjänteisesti ja pienillä resursseilla. Esimerkiksi Mosambikin viittomakieli on rakennettu suomalaisten kansalaisjärjestöjen työllä.

Valtio myöntää tänä vuonna järjestöille 114 miljoonaa euroa tukea. Kaavailluilla 30–40 prosentin leikkauksilla saataisiin aikaan 34–46 miljoonan euron säästö, joka vastaa vain 0,06–0,08 prosentin osuutta valtion vuoden 2015 menoarviosta. Leikkausten merkitys on kansantaloudellisesti pieni, mutta sillä on valtavat vaikutukset miljoonien ihmisten elämään.

Suomalaiset eivät halua ummistaa silmiään, päinvastoin. Yli 80 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, ja sadattuhannet osallistuvat kehitysyhteistyöhön jo nyt lahjoittamalla rahaa ja tekemällä vapaaehtoistyötä. Jos leikkaukset toteutetaan, järjestöjen pitkäjänteiseltä ja vaikuttavalta työltä putoaa pohja.

Timo Lappalainen
toiminnanjohtaja, Kepa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat