Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK pysyy laskelmien takana

Mielipide
 
Sauli Hievanen

Liikenneministeriön johtaja Risto Murto (HS 5. 6.) ei ymmärrä blogissa esittämääni väitettä liikenneinvestointien leikkaamisesta. Väitettä käsitellään jutussa "Ministeriö tyrmää SAK:n väitteet tieinvestointien vähenemisestä".

SAK pysyy laskelmien takana. Liikenneinvestoinneista leikataan 114 miljoonaa vuonna 2017, 150 miljoonaa vuonna 2018 ja 220 miljoonaa vuonna 2019 eli kehyskaudella yhteensä 484 miljoonalla eurolla. Hallitus alentaa vuosittaiset liikenneinvestoinnit pysyvästi 220 miljoonaa euroa alemmalle tasolle. Tämä ilmenee hallitusohjelman liitteistä.

Perusväylänpidon pysyvä tasokorotus rahoitetaan siis leikkaamalla liikenneinvestoinneista. Kehyskauden viimeisenä vuonna investoinneista leikataan enemmän kuin mitä väylien korjauksiin palautetaan.

Tarkkasilmäinen voi havaita, että hallituksen leikkaus on SAK:n esittämiä lukuja suurempi. Pisararadasta ei tehty varsinaista toteutuspäätöstä, mutta julkisuuteen kerrottujen tietojen mukaan se kuitenkin sisällytettiin edellisen hallituksen viimeiseen kehyspäätökseen eli niin sanottuun tekniseen kehykseen. Pisararadalle haettiin myös EU-tukea.

Pisaran kustannusarvio on 956 miljoonaa euroa. Leikkaus investoinneista on itse asiassa huomattavasti suurempi kuin mitä esitin blogissani. Toivottavasti hallitus julkaisee kaikki tiedot, jotta voidaan tehdä tarkka arvio liikenneinvestointien leikkauksesta.

Hallitukselle on annettava tunnustusta siitä, että se kokoaa kolmevuotisen 600 miljoonan euron kertapaketin väylien korjauksiin talouden vaikeina aikoina. Väylänpito on käyttötalouden vuosittaisia menoja, joita on pidetty alhaisella tasolla viime vuodet, ja nyt kertapanoksena käytettynä hallitus kutsuu sitä investoinniksi. Hienoa, että vanhojen väylien kunnostamiseen löytyy rahaa.

Sauli Hievanen
elinkeinopoliittinen asiantuntija, SAK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat