Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolien väliset erot huomioitava koulutuksessa

Mielipide
 
Olavi Seppänen
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Hallituksen suunnittelemat suuret koulutusleikkaukset ovat viime päivinä aiheuttaneet huolta monille. Itse olen päätynyt ajatukseen, että niiden vastapainoksi koulujärjestelmään tulisi tehdä merkittävä uudistus, jolla olisi hyvät mahdollisuudet tasoittaa leikkausten kurjistavia vaikutuksia. Avain on siinä, että biologinen sukupuoliero aletaan ottaa vakavasti koulutuksessa.

Ei pitäisi olla mikään salaisuus, että tytöt kehittyvät fysiologisesti yleensä varhemmin kuin pojat. Tämä näkyy myös aivoissa ja sitä myöten ajattelussa, kielen hallinnassa ja keskittymiskyvyssä. Asiaa on tutkinut muun muassa ruotsalainen lääkäri ja professori Martin Ingvar, joka on kotimaassaan toivonut sukupuolieron tunnustamista koulutuksessa, jotta tyttöjen ja poikien eroa oppimistuloksissa saataisiin tasoitettua.

Kun samanikäiset mutta erisukupuoliset ja siksi eri kehitystasolla olevat lapset osallistuvat samaan opetukseen, ei ole ihme, että tytöt oppivat tehokkaammin ja pojat jäävät jälkeen. Tämä on nähtävissä myös Suomessa.

Ratkaisuehdotuksia on nähdäkseni kaksi. Pojat voisivat aloittaa koulunsa pari vuotta vanhempina kuin tytöt, jolloin opetus voisi olla sama kummallekin sukupuolelle. Toinen vaihtoehto olisi palauttaa poika- ja tyttökoulut, joihin voitaisiin mennä samanikäisinä, mutta opetus voisi olla niissä räätälöity kummankin sukupuolen erityistarpeiden mukaiseksi. Kummassakin mallissa on tietenkin ongelmansa, ja hyppäys vanhasta järjestelmästä uuteen olisi joka tapauksessa hankala.

Haastankin päättäjiä ja muita keskustelijoita pohtimaan, miten sukupuolesta riippuvat ja oppimistuloksissa näkyvät kehityserot voitaisiin huomioida paremman koulutuksen tavoittelussa. Jotkut pitänevät tätä sukupuolten yhdenvertaisuuden vastaisena, mutta he erehtyvät.

Varsinkin nyt, kun resurssit vähenevät ja ryhmäkoot opetuksessa kenties kasvavat entisestään, meidän on edes järjesteltävä ryhmät siten, ettei eri kehitystasoilla olevia lapsia runnota samaan muottiin. Tasapäistämisellä vain heitetään kehityksessä myöhemmin tulevan sukupuolen kyvyt hukkaan – ja samalla vahvistetaan käsitystä, että miespuoliset ovat modernin yhteiskunnan luusereita.

Olavi Seppänen
teologian ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat