Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieli on mainio vallankäytön väline

Mielipide
 
Erkki Riekkinen

Politiikan kieli on metka. Vähän aikaa sitten kiivailtiin kuntauudistuksen välttämättömyydestä tai sekoiltiin sote-puurossa ja uhkailtiin vähintään heinäsirkkaparvilla, jos uudistuksia ei saada äkkiä aikaan. Puhuttiin kestävyysvajeesta, jota juuri kukaan ei ymmärtänyt, tai taivasteltiin velkalaskuria ja siellä viliseviä numeroita. Tavallinen sukankuluttaja oli vähintäänkin ihmeissään ja ymmällään.

Nyt meille on tullut tämä insinöörikieli: implementoidaan, puhutaan moodeista ja iteroidaan. Kuulostaahan se hienommalta kuin toimeenpano, päätöksentekotapa tai ongelmaratkaisu toistamalla ja toistamalla. Tai tuo tuottavuushyppy. Eikö kolmiloikka olisi ollut vielä vakuuttavampi sana?

Kyllä tässä meikäläisen kaltainen humanistireppana on ymmällään. Onneksi on kuitenkin tuo hieno sana vatuloida, joka on ainakin minulle Piippolassa syntyneelle tuttu jo lapsuudesta. Olen sitä mieltä, että kilpailukyky paranisi huomattavasti, jos työelämässä olisi enemmän vatulointia – siis pähkäilyä, ihmettelyä, luppoaikaa seurustella työkavereitten ja työnantajien kanssa. Sieltä ne uudet innovaatiotkin tulisivat.

Kaipaan silti politiikkaan vanhan ajan junttausta, iltalypsyjä, jakovaroja, pelin politiikkaa, rötösherrajahtia, kunnon tupo-sopimuksia (jopa Tupolevin veljeksiä, nuoriso voi selvittää netistä, keitä he olivat), kassakaappisopimuksia, Tiitisen listaa, Paasikiven–Kekkosen linjaa, jopa Neuvostoliittoa (tämän nykyisen Venäjän tilalle).

Olipa aikakausi mikä tahansa, kieli on vallankäytön väline. Mielenkiinnolla odotan politiikan uusia sanoja, joita me voimme sitten ostaa – kuten nykytrendien mukaan kuuluu sanoa.

Erkki Riekkinen
Ranua

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat