Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannatan nykyistä vahvempaa nordismia

Mielipide
 
Ralph Jaari

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtaja Kai Alajoki (HS Mielipide 1. 6.) vetosi uuteen hallitukseen, jotta se pitäisi Suomen osana pohjoismaisia yhteistyöelimiä.

Minä kannatan kyllä pitemmälle vietyä nordismia muun muassa puolustuspolitiikassa, veropolitiikassa ja koordinoidussa sosiaali- ja terveyspolitiikassa.

Raimo Kantanen (HS Mielipide 1. 6.) palasi 1960-luvulla tapahtuneeseen pohjoismaisen talousunionin Nordekin kuoppaamiseen. Syyllinen oli mitä ilmeisimmin Neuvostoliitto. Kantanen kirjoitti myös EU:n valuvirheistä ja siitä, että Suomen valuutta aikanaan oli kruunu.

Pohjoismaiden neuvosto on hyvin löyhä yhteisö, osittain jopa keskustelukerho. Yhteistyön laajenemista estää esimerkiksi se, etteivät Ruotsi ja Suomi – vielä? – ole Naton jäseniä. Venäjän toiminta Ukrainassa ja maan todennäköisesti suorittamat ilma- ja vesitilojen loukkaukset Itämerellä tekevät Nordekin ja Naton yhteiset hankkeet ajankohtaisiksi.

Olisiko syytä ottaa myös Nato-maat Viro, Latvia ja Liettua mukaan Nordekiin? Näin saataisiin aikaan miltei koko Itämeren kattava yhteisö, jota Venäjänkin tulisi kunnioittaa.

Ajatuksen Pohjoismaiden yhteisestä valuutasta, kruunusta, olen itsekin aikanaan esittänyt. Se olisi luonteva osa Pohjoismaiden integroitua taloutta. Toki olisi hyvä säilyttää nykyinen vahva yhteistyö EU:n kanssa, mutta voitaisiinko se tehdä olemalla Euroopan talousalueeseen Etan jäsen mutta ei EU:n täysjäsen? Tämähän on Norjan, Islannin ja Sveitsin noudattama malli.

Ralph Jaari
valtiotieteiden maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat