Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksen teoria on unohtunut

Mielipide
 
Sirkka Ahonen

Pääministeri kutsuu talouspoliittista ohjelmaansa yhteiskuntasopimukseksi. Yhteiskuntasopimus on teoria, jonka 1600- ja 1700-lukujen yhteiskuntafilosofit kehittivät määrittämään julkisen vallan ja yksilöiden suhteen.

Teorian mukaan ihmiset ovat luovuttaneet osan vapauttaan julkiselle vallalle, joka vastavuoroisesti sitoutuu suojelemaan heidän turvallisuuttaan – myös taloudellista turvallisuutta. Suhde on vastavuoroinen: jos julkinen valta ei toimi ihmisten parhaaksi, se kumotaan.

Kansalaisuus rakentuu modernissa valtiossa yhteiskuntasopimuksen mukaisesti oikeuksista ja velvollisuuksista, joista sovitaan yhdessä. Pääministerin tulkinta yhteiskuntasopimuksesta painottaa kansalaisen taloudellisia velvollisuuksia, ennen muuta velvollisuutta olla taloudellisesti tuottava. Oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että kansalaisen oikeus valtiovallan suojaan riippuu hänen tuottavuudestaan. Lapset ja vanhukset eivät tuota, joten heidät voidaan jättää vähemmälle yhteisen hyvän jaossa.

Pääministerin "yhteiskuntasopimus" ei vastaa valistusfilosofien näkemystä yhteisen hyvän yhdenvertaisesta jaosta ja sitä koskevan neuvottelun tasapuolisuudesta. Hän voisi ennemminkin avoimesti viitata aikamme markkinafundamentalisteihin, joiden mukaan kilpailullisuus on ylimmäinen arvo.

Sirkka Ahonen
historiallis-yhteiskuntatiedollisen kasvatuksen professori emerita
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat