Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela selvittää korttiuudistusta

Mielipide
 
Marika Lahtivirta

Nina Holopainen kysyi (HS Mielipide 3. 6.), miksi Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti uusitaan joka toinen vuosi. Hänen mukaansa säästöjä syntyisi, jos uusinnoista luovuttaisiin tai ainakin pidennettäisiin uusintaväliä.

Kun henkilö käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia ulkomailla, Kela korvaa hoidosta aiheutuneet kustannukset hoitoa antaneelle maalle. Aikaisemmin Kela ei voinut periä asiakkaalta muille Euroopan maille maksamiaan korvauksia tilanteissa, joissa korttia on käytetty väärin perustein. Tästä syystä oli tärkeää tarkistaa kahden vuoden välein, onko asiakkaalla edelleen oikeus käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

Lainsäädännön muututtua Kelan pitkän ajan tavoitteena on ollut luopua uusinnoista. Kela selvittää myös mahdollisuutta yhdistää eurooppalainen sairaanhoitokortti ja Kela-kortti, mikä ei ollut tätä ennen teknisesti mahdollista. Samalla arvioidaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin voimassaoloaika.

Korttien mahdollisen yhdistämisen aikataulu on vielä avoinna. Kelalla on paljon tärkeitä kehittämistavoitteita, joita ei valitettavasti voida toteuttaa samaan aikaan. Myös itse toteuttaminen vie aikaa. Jo uusimisesta luopuminen tarkoittaisi Kelassa tietojärjestelmien muutoksia. Lisäksi tarvittaisiin kilpailutuskierros korttitoimittajien kesken.

Marika Lahtivirta
kehittämispäällikkö
Kela, terveysosasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat