Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avohuolto ei voi toimia vastoin lapsen etua

Mielipide
 
Aulikki Kananoja

Lastensuojelun sosiaalityöntekijät kertoivat kokemuksistaan lastensuojelun avohuollossa rehellisesti (HS Mielipide 5. 6.). On hyvä, että lastensuojelun tavoitteiden ja todellisuuden välinen kuilu tulee näkyviin. Kuvaus vastaa käsitystä, jonka vuosina 2012–2013 työskennellyt Toimiva lastensuojelu -selvitysryhmä sai kuulemisten perusteella.

Työntekijöiden kuvaus on varoittava esimerkki siitä, mihin hyvienkin lakien kaavamainen tulkinta johtaa. Lastensuojelulain velvoittava periaate on lapsen etu. Se koskee kaikkea lastensuojelutyötä, myös avohuoltoa. Esitetty käytäntö on lapsen edun vastainen, pahimmillaan vaurioittava ja ammattilaisten työmäärää lisäävä. Ei ole ihme, että työn kuormitus on suuri.

Lapsen edun sivuuttaminen avohuollossa ei perustu lakiin, vaan paikallisiin tulkintoihin. Olennaisen pohjan työlle antaa lastensuojelun tarve- ja tilannearvio. Laki ei voi säädellä arvioinnin johtopäätöksiä. Ne on aina tehtävä ammatillisesti lapsen ja perheen ainutlaatuisen tilanteen pohjalta.

Vaikeaksi arvioinnin tekee sen ennakoiva luonne. Ei riitä, että arvioidaan nykytilannetta ja historiaa. On ennakoitava myös tulevaa kehitystä lapsen edun näkökulmasta. Tarvitaan lapsen kasvun ja kehityksen vahvaa asiantuntemusta. Myös pysyvä huostaanotto liittyy lapsen etuun. Toimiva lastensuojelu -ryhmä ehdotti pysyvän huostaanoton mahdollistamista.

Vieroksun kahden vuoden standardiratkaisua. Lasten tilanteet ovat erilaisia: vaurioittavissa oloissa kasvaneen vauvan tarve pysyviin ja turvallisiin aikuisiin on aikataulultaan erilainen kuin huumekierteessä olevan nuoren, jonka perhe voi kierteen katkettua ottaa vastuun nuorestaan.

Keskeisin sanoma on, että laki ei vaadi kaavamaisia käytäntöjä. Ne syntyvät paikallisista tulkinnoista. Niitä tulee voida muuttaa niin, että lain ydin – lapsen etu – varmistetaan niin avohuollossa kuin sijaishuollossakin.

Aulikki Kananoja
Toimiva lastensuojelu -ryhmän puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat