Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Insinööritieteet eivät pätevöitä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon

Mielipide
 
Pirjo Hassinen

Mielipidesivulla (HS 5. 6.) kaksi diplomi-insinööriä ilmaisi syvän huolensa Suomen nykytilasta "tänä taloudellisesti kriittisenä aikana": työttömiä kulttuurimaistereita koulutetaan liikaa eikä insinöörejä arvosteta yhteiskunnassamme tarpeeksi. Diplomi-insinööreillä oli myös esittää näihin pulmiin suoraviivaisia ratkaisuja.

Espoolaisinssiä pöyristytti koko opintotukijärjestelmä: "Minun opiskeluaikanani (1950–1960-lukujen vaihteessa) ei olisi tullut mieleenkään, että valtion pitäisi maksaa investoinnista oman tulevan elintason nostoon." Niiltä opiskelijoilta, jotka valmistuttuaan lähtevät "pehmeämmän pullan ääreen ulkomaille, tulisi Neuvostoliiton tyyliin periä yliopistojen kustannukset takaisin".

Koulutusaloina kansantiede, arkeologia ja teatteritaide ovat hänen mukaansa täysin turhia näin lama-aikana. Perustutkimusta ei tarvita, soveltava tutkimus riittää, eikä ylioppilaiden "tulvaa" pidä edistää.

Helsinkiläisinssi jakoi samat huolet, mutta iloitsi samalla vallanvaihdoksesta maamme korkeimmassa johdossa: "Nyt, kun pääministeri on insinööri, poliitikoilta ovat menneet pasmat sekaisin. Asioita ei ratkaistakaan enää retoriikalla ja vetoamalla vanhoihin tapoihin."

Minua tämä inssien purkaus hämmensi. Valtio-oppia opiskelleena ryhdyin muistelemaan, olinko koskaan kuullut käsitettä "insinöörien valta". Meritokratia toki on tuttu, ja plutokratia, mutta että insinöörien valta . . ?

Insinööreiltä ei ole perinteisesti odotettu mainittavia huomioita yhteiskunnasta. Vaikka poliitikot tekevät periaate- ja rahapäätöksiä insinöörien osaamisalueisiin liittyvistä asioista, kuten infrastruktuurista, päätökset ovat silti poliittisia ja päätöksentekijät – poliitikot – ihmisiä eri elämänaloilta. Siltoja, teitä ja kaupunkirakennetta koskiessaankin yksittäinen päätös liittyy ensi sijassa ihmisiin, ei teknisiin laitteisiin. Kärjistäen: diplomi-insinöörit tekevät sen, mitä heiltä tilataan, mutta he eivät päätä siitä, mitä tilataan.

Tästä "vallan vajeesta" heille maksetaan hyvin, jopa niin, että jonkun katkeran "kulttuurimaisterin" mielestä säästöjä voisi suunnata juuri näihin koko uransa ajan työnantajia raskaasti kupanneisiin erityisosaajiin. Minun mielestäni insinöörit ovat palkkansa ansainneet. Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon insinööritieteet eivät kuitenkaan pätevöitä. Yhteiskuntajärjestelmänä "inssikratia" olisikin kammottava dystopia.

Helsinkiläisinssi kirjoitti: "Hyvinvointiyhteiskunnasta ei olisi tietoakaan, ellei joku olisi kehittänyt tekniikkaa tämän tarvittavan vaurauden luomiseksi." Muna vai kana -kiistelyn uhallakin väitän, että ilman taidetta ihminen ei olisi koskaan päässyt raketilla kuuhun.

Pirjo Hassinen
kirjailija, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat