Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuriala antaa hyvät valmiudet työelämään

Mielipide
 
Hanna Snellman Katriina Siivonen Pia Olsson

Diplomi-insinööri Juhani Korhonen kyseenalaistaa kirjoituksessaan (HS Mielipide 5. 6.) humanistisen ja sen sisällä erityisesti kulttuurintutkimuksen tieteenalojen koulutuksen merkityksen. Ajattelutapa nojaa klassiseen tieteenalojen vastakkainasetteluun, josta ainakin humanististen tieteiden puolella on jo irtauduttu.

Nykyään työ tehdään pitkälti globaalissa ympäristössä toimivissa yrityksissä ja hallinnossa. Tämä vaatii kykyä tarkastella ajankohtaisia ilmiöitä laajasti eri näkökulmista ja löytää luovia ratkaisumalleja. Parhaiten nämä tavoitteet toteutuvat eri koulutustaustoista tulevien ihmisten yhteistyönä. Kulttuurintutkija voi tuoda prosessiin ymmärryksensä ilmiöiden historiallisuudesta, inhimillisen toiminnan vaikutuksista muutosprosesseissa ja niihin vaikuttavista arjen toiminnoista.

Yksikin työtön kulttuurialan maisteri on inhimillisesti katsottuna liikaa. Tämän vuoksi humanisti ei ole ainoastaan yhden alan erityisasiantuntija, vaan opinnot valmistavat häntä työelämään laaja-alaisesti. Yksi esimerkki tästä on Helsingin yliopistossa kehitettävä digitaaliset aineistot ja humanistiset näkökulmat yhdistävä tutkimus ja koulutus, digital humanities.

Korhosen mainitsemien arkeologin ja kansatieteilijän työn jälkeä pääsee seuraamaan niin museoissa kuin media-alalla ja kulttuurijärjestöissä mutta myös liike-elämän palveluksessa. Filosofian maistereista on moneksi – myös taloudellisin mittarein. Tämän todentaa esimerkiksi Helsingin yliopiston 375 humanistia -sivusto (http://375humanistia.helsinki.fi/), jossa voi tutustua humanistien yhteiskunnalliseen panokseen eri aikoina.

Samalla kun opettajina tunnemme vastuuta opiskelijoittemme siirtymisestä työelämään, haluamme puolustaa humanistista perustutkimusta ja sen merkitystä pyrkiessämme ymmärtämään yhteiskuntaa kokonaisvaltaisesti. Tätä ymmärrystä tarvitaan myös, kun etsimme Korhosenkin kaipaamia ratkaisuja lamasta selviämiseen.

Hanna Snellman
professori
Katriina Siivonen
professori
Pia Olsson
yliopistonlehtori
kansatiede, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat