Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutos opintotuessa lisäisi eriarvoisuutta

Mielipide
 
Jari Järvenpää

Teija Sutinen haikaili kolumnissaan "Opintotuen ja opintolainan yhdistelmä voisi olla toimivakin" (HS 4. 6.) aikaan ennen 1990-luvun lamaa, jolloin opiskelijan opintotuki oli lainapainotteista. Hän kirjoitti, että tällainen tuki oli Juha Sipilänkin (kesk) nuoruudessa tarjolla.

Nykyinen maisteri palaisi mielellään pääministerin opiskeluaikojen työmarkkinoille, mutta meillä ei ole enää sellaista yhteiskuntaa: maisterien työttömyys kasvaa koko ajan. Tarjolla on pätkätöitä ja epävarmuutta. Tutkinto ei enää takaa hyväpalkkaista virkaa, vakaata uraa ja lainanmaksukykyä kuten ennen.

Sutinen pohti myös sitä, että nykyinen tuki näyttää ennemmin viivyttävän opintoja kuin kannustavan valmistumaan nopeammin. On totta, että tuen taso on opintoja eniten hidastava tekijä. Valtion tulisikin panostaa kouluttautumiseen eikä heikentää jo ennestään riittämätöntä tukea. Nykyisin opiskelijoiden valtiolta saaman tuen taso on selvästi heikompi kuin köyhimpien eläkeläisten tai toimeentulotuella elävien.

Opintotukileikkausten lisäksi hallitus kaavailee myös opiskelija-asuntojen investointituen poistamista, mikä nostaa vuokria entisestään. Tuki pienenee ja kulut nousevat. Hallitus tarjoaa lääkkeeksi lainaa, jonka määräajassa valmistuville tarjottua hyvitystä aiotaan heikentää.

Malli, jossa opintotuki olisi pelkkää lainaa maisterivaiheessa, pidentäisi opiskeluaikoja räjähdysmäisesti. Opiskelijat karttavat lainaa ja valitsevat toimeentulon lähteeksi työnteon. Se on pois opiskeluajasta.

Opintotukea käytetään eniten opintojen keskivaiheilla. Jos tuki muutetaan tässä vaiheessa lainaksi, opintotuen käyttö vähenee, opiskelijoiden työssäkäynti lisääntyy ja esimerkiksi vanhempien antaman taloudellisen tuen merkitys korostuu. Yhteiskunta, jossa perhetaustan merkitys kouluttautumisessa lisääntyy, on auttamatta epätasa-arvoisempi eikä hyödynnä koko väestön osaamispotentiaalia.

Jari Järvenpää
puheenjohtaja
Suomen ylioppilaskuntien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat