Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu toisi tehokkuutta työeläkejärjestelmään

Mielipide
 
Ari Pesonen

Pääkirjoituksessa (HS 8. 6.) esiin tuotu huoli työeläkeyhtiöiden uusien asiakkaiden kalastelusta on aiheellinen. Nykyään työeläkemaksujen kilpailuttaminen ei ole sallittua, ja korvikkeena työeläkeyhtiöt tavoittelevat uusia asiakkuuksia tarjoamalla työhyvinvointirahaa tai toimitiloja edullisin kustannuksin.

Ilman kilpailua työeläkevarat eivät ohjaudu parhaisiin ja varmimpiin tuottolähteisiin, eikä työeläkeyhtiöiden hallinnolla ole kannustimia pitää hallintokuluja mahdollisimman ohuina. Olisi yhteinen etumme, että eläkevarat olisivat tehokkaimmassa mahdollisessa käytössä. Se edellyttäisi eläkevarojen keräämistä kilpailtuna. Kilpailu edellyttäisi myös valvonnan tehostamista.

Kilpailu voitaisiin järjestää tarjoamalla joko lakisääteistä työeläkemaksua suurempia työeläkekertymiä tai vaihtoehtoisesti lakisääteistä työeläkemaksua vastaava eläkekertymä maksuprosenttia alhaisemmalla maksulla. Jälkimmäinen kilpailutuspa pienentäisi eläkemaksuja mutta ei kasvattaisi eläkekertymää lakisääteistä vähimmäistasoa suuremmaksi. Kilpailun tulisi koskea jokaista palkanmaksua erikseen. Sekä työnantaja että työntekijä kilpailuttaisivat työeläkemaksuosuutensa verkossa, jossa maksaja voisi valita kyseisen palkanmaksuajankohdan parhaan tarjouksen. Kilpailutus olisi siis huutokauppaa työeläkeyhtiöiden kesken.

Yleisin työntekijän maksama lakisääteinen työeläkemaksu alle 53-vuotiaalle työntekijälle on 5,7 prosenttia palkasta. Jos esimerkiksi yksi työeläkeyhtiö tarjoaisi 5 000 euron palkanmaksun mukaisen lakisääteisen 5,7 prosenttiyksikön työeläkekertymän (285 euroa) 5,4 prosenttiyksikön suuruisella eläkemaksulla (270 euroa) ja toinen vaikkapa 5,2 prosenttiyksikön suuruisella eläkemaksulla (260 euroa), ostaisin eläkkeeni tällä kertaa jälkimäisestä yhtiöstä.

Ari Pesonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat