Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielitutkinto Viroon ja maailmalle

Mielipide
 
Anu Laitila Madis Lepajõe

Suomen kieltä ei opiskella yleisesti muiden maiden peruskouluissa ja lukioissa. Poikkeus on Viro, jonka peruskoulun opetussuunnitelma on mahdollistanut vuodesta 2011 lähtien suomen opinnot toisena vieraana kielenä (B-kielenä) englannin, saksan, ranskan ja venäjän rinnalla.

Päättyneenä lukuvuonna B-suomea opetettiin kahdeksassa peruskoulussa sekä kolmantena tai neljäntenä vieraana kielenä 31:ssä koulussa.

Virolaisessa peruskoulussa, toisin kuin Suomessa, suoritetaan päättökokeet. Päättökokeeseen kuuluvat äidinkieli, matematiikka ja yksi valinnainen aine. Yksi valinnainen päättökoeaine saattaa olla lähivuosina suomen kieli. Sitä varten Suomen Viron-instituutti on valmistellut Viron opetus- ja tiedeministeriön tuella suomen kielen A2-tasokokeen, joka osoittaa oppilaan kielitaidon tason. Mahdollisuus kansainväliseen kielitodistukseen on oppilaalle erittäin motivoivaa.

Ministeriö toivoo, että suomen taitoa voitaisiin testata niin peruskoulussa kuin lukiossakin. Edellytys sille on mahdollisuus käyttää Suomen yleistä kielitutkintoa, Yki-testiä. Se on kansainvälisesti korkeatasoinen tutkinto, joka mittaa kielen osaamista käytännön tilanteissa.

Suomen lainsäädäntö ei salli tällä hetkellä Yki-testin suorittamista ulkomailla. Kukaan ei ole sinänsä vastustanut Viron toivetta, mutta lainmuutoksen valmistelu ei ole myöskään edennyt.

Suomi uhkaa menettää asemiaan Virossa, jossa on opiskeltu suomea innokkaasti vuosikymmeniä. Viro on solminut jo vuonna 2013 kahdenväliset sopimukset "kielikilpailijoidemme" kanssa. Saksan, Ranskan ja Venäjän omia kielitutkintoja käytetään nyt Virossa lukion päättökokeina.

Suomen koulutusviennistä on puhuttu pitkään ja suurin odotuksin. Uusi hallitus haluaisi muuttaa korkeakoulututkinnot maksullisiksi EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta saapuville opiskelijoille. Tällöin koulutusvienti olisi mahdollista konkretisoida ulkomaille myytäviksi tuotteiksi.

Yleisen kielitutkinnon suorittaminen Suomen ulkopuolella olisi koulutusviennille merkittävä askel. Viro on luonnollinen aloituskohde, koska niin ministeriö, koulut kuin motivoituneet opiskelijatkin toivovat sen vakiintuvan maan viralliseksi kielitutkinnoksi.

Kannustamme uutta hallitusta toteuttamaan lainmuutoksen, joka edistää Suomen asemaa Virossa samalla, kun huolehditaan virolaisnuorten monipuolisesta kielitaidosta. Siitä hyötyy kumpikin osapuoli.

Anu Laitila
johtaja
Suomen Viron-instituutti
Madis Lepajõe
apulaiskansliapäällikkö
Viron opetus- ja tiedeministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat