Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläinen osallistuu talkoisiin kaksinkertaisesti

Mielipide
 

Näyttää tulleen tavaksi, että huonoina aikoina sekä leikataan eläkkeitä että kiristetään niiden verotusta. Edellisen laman yhteydessä 1990-luvulla luovuttiin järjestelmästä, jossa palkkojen ja hintojen nousu vaikutti eläkkeeseen yhtä paljon. Indeksiä taitettiin siten, että palkkojen painoarvo muuttui 20-prosenttiseksi, ja hintojen painoarvoksi tuli 80 prosenttia. Käytännössä tästä seurasi, että eläkkeiden ostovoima alkoi jäädä jälkeen palkkakehityksestä.

Tosin kahtena vuonna nykyinen indeksin määräytymistapa on ollut eläkkeensaajalle edullisempi ja jälkikäteen tullut korotus on silloin ollut suurempi kuin 50–50-suhteella laskettu. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna eläkkeiden ostovoima on kuitenkin kehittynyt palkkojen ostovoimaa heikommin ja todennäköisesti näin jatkuu, kun ajat "normalisoituvat".

Toinen vääryys on siinä, että eläketulosta maksettava vero on suurempi kuin samansuuruisesta palkkatulosta maksettava vero. Aikanaan tätä kummallisuutta perusteltiin sillä, että näin kannustetaan jatkamaan työuraa, kun ansiotuloa verotetaan eläketuloa lievemmin.

Uutta on jo toteutettu taitetun indeksinkin mukaisten eläkkeiden korotuksen leikkaaminen, eli korotusta ei tehty täysimääräisesti. Indeksikorotuksen leikkausta ilmeisesti jatketaan – eikä siinä vielä kaikki: palkansaajien verotusta kevennetään, mutta eläketulovähennystä ei ole aikomus korottaa, joten eläketulon verotus suhteessa edelleen kovenee.

Eläkeläiset joutuvat osallistumaan näihin talkoisiin sekä tulojensa leikkauksin että verojensa korotuksin. Ymmärrän, että valtion täytyy lisätä tulojaan ja leikata menojaan. Luulen ymmärtäväni senkin, miksi ansiotulojen verotusta kuitenkin kevennetään. Sitä en ymmärrä, että vaikka palkkatulojen verotusta kevennetään, leikattujen eläkkeiden verotus yhä kiristyy.

Hannu Pulkkinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat