Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston työviikkoa olisi varaa tehostaa

Mielipide
 
Pekka Räihä

Dosentti Tapio Nurmi (HS Mielipide 30. 5.) kannatti uuden hallituksen kaavailuja yliopiston kolmannen lukukauden käyttöönotosta. Tämän ratkaisun Nurmi katsoo paitsi nopeuttavan opiskelijan valmistumista ja pidentävän työuria myös pitävän opiskelijat poissa kauppojen kassoilta työstä, jossa ei opi mitään.

Ehdotus kolmannesta lukukaudesta olisi mielekäs, jos nyt jo käytössä olevat kaksi lukukautta olisi hyödynnetty tehokkaasti. Näin ei kuitenkaan ole. Yliopiston työviikosta on tullut kuin varkain kolmipäiväinen. Maanantait ja perjantait ovat kutakuinkin opetuksettomia päiviä, ja tiistaikin alkaa monesti puolelta päivin. Ei ole tavatonta, että lähtiessään seminaarista keskiviikkona opiskelijat toivottavat hyvää viikonloppua.

Opettajien ja opiskelijoiden keskinäinen sanaton sopimus lyhyestä työviikosta olisi syytä jo purkaa. Tällaisenaan se kannustaa opiskelijoita läpivuotiseen osa-aikatyöhön.

Yliopistossa opiskelu edellyttää sitoutumista, paneutumista, tutkimista ja oivaltamista. Opiskelijoiden yhtäaikainen keikkuminen kahdella oksalla, työssä ja opiskelussa, ei mahdollista tätä.

Kun kaikkina viikon arkipäivinä olisi opetusta, oppiminen tehostuisi ja lukuvuosi voisi päättyä jopa nykyistä aikaisemmin. Tälle olisi tarvetta kolmannen lukuvuoden sijaan. Aikaisemmin päättyvä lukuvuosi antaisi aikaa tutkimukselle.

Työviikon pidentämisen kaltaisilla teknisillä ratkaisuilla ei kaikkia lukuvuodenpidon ongelmia kuitenkaan ratkaista. Tarvitaan myös sisällöllisiä toimenpiteitä.

Usein yliopistossa, esimerkiksi opettajankoulutuksessa, opetussuunnitelma on ahdettu täyteen pienen pieniä, hajanaisia ja toisiinsa kytkeytymättömiä opintokokonaisuuksia. Jos opiskelussa keskityttäisiin laajempiin kokonaisuuksiin tutkimuspainotteisesti, voitaisiin opettaa jopa nykyistä vähemmän. Näin yliopiston opettajat saisivat kaipaamaansa tutkimusaikaa. Samalla myös opiskelijoiden työviikko eheytyisi. Tehostamalla kahden lukukauden mallia nykyisestään hyöty sataisi kaikkien osapuolten laareihin.

Työurien pidentämistä ei pidä sälyttää vain opetuksen järjestäjien vastuulle. Esimerkiksi opintotukijärjestelmä on muutettava kontrolloivuudesta kannustavammaksi siten, että kesän ansiot eivät pienennä lukuvuoden aikaista opintotukea.

Työurat tuskin pitenevät sillä, että otetaan käyttöön vielä kolmas puolivaloilla toimiva lukukausi. Nytkin voi opiskella kesällä. Pikemminkin on panostettava vallitsevan järjestelmän tehostamiseen.

Ovatpa opiskelijat sitten töissä kassoilla tai tehtaissa, työkokemus on sinällään arvokasta, vaikka se ei liittyisi suoranaisesti opiskeltavaan alaan. Kaupan kassallakin voi oppia. Muutama vuosi sitten kassalla työskennellyt ranskalainen opiskelija kirjoitti kirjan työkokemuksestaan, erityisesti asiakkailta saamastaan kohtelusta. Siitä tuli bestseller.

Pekka Räihä
yliopistonlehtori
kasvatustieteiden yksikkö
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat