Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmistä ei voi korjata kuin konetta

Mielipide
 
Hannu Varkki

Terveyssosiologi Markku Myllykangas puolusti haastattelussaan (HS Torstai 28. 5.) tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa ihmisen hoitamista. Myllykankaan pyrkimystä täytyy arvostaa. Tiedon sirpaloitumisen myötä tieteen auktoriteetit on pudotettu jalustalta, ja jokainen meistä voi olla oman elämänsä terveysdosentti. Pahimmillaan tämä johtaa juuri siihen, mistä Myllykangas varoittaa: huuhaa syrjäyttää lääketieteelliset menetelmät, jotka oikeasti parantaisivat ihmisen.

Haastattelusta syntyy kuitenkin vaikutelma, että Myllykangas ei yritäkään ymmärtää sitä uskomushoitojen maailmaa, jota vastaan hän taistelee. Haastattelussa kyllä viitattiin siihen, että moni pettyy terveydenhuollon kiireeseen ja tunnekylmyyteen. Tässä on asian ydin. Tehokkuuden vaatimus estää monesti potilaan kokonaisvaltaisen kohtaamisen. Hoidetaan oireita eikä ihmistä.

Tämän ongelman ratkaisemiseen ei riitä uskomushoitoihin turvautuvien ihmisten moralisointi. Lääketieteeseen työnsä pohjaavat parantajatkin tarvitsevat aikaa potilaan kohtaamiseen. Kyse on myös ihmiskuvasta, joka on lääketieteellisen hoidon taustalla. Jos ihminen nähdään vain pelkistä faktoista rakentuvana koneena, kaikki tieto ihmisestä psykofyysisenä kokonaisuutena sivuutetaan.

Myllykangas viittasi kuolemanpelkoon uskomushoitojen suosion perimmäisenä syynä. "Tyhjyys ei koskaan vastaa", oli hänen ohjeensa kuoleman edessä vapiseville. Moni meistä kuitenkin uskoo, että tyhjyys voi täyttyä ja että on olemassa jotain ihmisen ymmärrystä suurempaa. Tällainen vastaus on aivan yhtä perusteltu kuin Myllykankaan usko tyhjyyden lopullisuuteen. Kumpaakaan tiede ei voi kumota eikä vahvistaa.

Uskon avulla ei pidä vesittää tiedettä. Yhtä väärin on kuitenkin empiirisen lääketieteen näkökulmasta kieltää ihmisen kokonaisvaltaisuus tai eksistentialistiset kysymykset. Lääketieteen kliinisyys ajaa monet vaihtoehtohoitojen pariin.

Jotta lääketiede pystyisi todella auttamaan ihmistä, se tarvitsee ymmärrystä siitä, että ihminen ei ole kone.

Hannu Varkki
pappi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat