Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäasukas ei ole vain kuluttaja

Mielipide
 
Hannu Ranki

Suomessa on tuoreimpien tilastojen mukaan runsaat 500 000 kesämökkiä, ja vuonna 2014 kaikkien mökinomistajien keski-ikä oli 62 vuotta. Mökkimaakunnissa kesäasutuksen taloudellinen painoarvo kasvaa edelleen (HS 8. 6.).

Kesään liittyvät suomalainen luonto, valo, lämpö, luonnon antimet, kesämuistot ja loman tuoma vapauden tunne. Modernissa taloustieteessä pyritään mittaamaan myös laadullisia asioita kuten vapaa-aikaa, jolle määritellään tuottoarvo tai vaihtoehtoiskustannus.

Lomalaisten saapuminen kesäpaikkakunnalle merkitsee kasvavaa tulovirtaa paikkakuntien yrittäjille, mutta meille kesäasukkaille saapuminen mökille luo mahdollisuuden levätä ja irtaantua arjesta. Lomalla meidän ei tarvitse olla kuluttajia, kustannuspaikan haltijoita tai työpanoksen antajia. Voimme olla vain kesänaapureita ja omia persooniamme.

Pitkän talven jälkeen meidän sielumme ja fysiikkamme on virittynyt tilaan, joka ei muutu nappia painamalla. Osaammeko olla kärsivällisiä vai pyrimmekö lomallakin samaan kiireeseen ja dynaamisuuteen kuten talven työarjessa?

Loma on rahaakin arvokkaampaa. Suvena meillä on toivottavasti aikaa kysyä toisiltamme: "Hei, mitä Sinulle kuuluu?"

Hannu Ranki
Anttolan kesäasukas
vuodesta 1967, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat