Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojeluun tarvitaan erikoistumiskoulutusta

Mielipide
 
Maria Martti

Kaksi lastensuojelun sosiaalityöntekijää kirjoitti (HS Mielipide 5. 6.) lastensuojelun avohuollosta. Tulkitsen, että kirjoittajat työskentelevät huostaan otettujen lasten parissa.

Työskentelen lastensuojelun avohuollossa, enkä voi täysin allekirjoittaa kirjoittajien osittain mustavalkoista näkemystä lastensuojelun avohuollon työskentelytavoista ja asiakkaista. Toisaalta kirjoitus herätteli minua miettimään, onko työmme liian vanhempikeskeistä.

Onko niin, että lastensuojelun asiakkuuden eri vaiheiden pilkkominen eri yksiköihin useimpien kaupunkien organisaatiossa on johtanut siihen, ettemme tarpeeksi hyvin tunne toistemme työtä ja niitä haasteita, joita asiakasprosessin eri vaiheissa kohdataan?

Kummeksun kirjoittajien ehdotusta, että avohuollon tukitoimia voisi kokeilla enintään 1–2 vuotta. Mitä sen jälkeen? Seuraisiko huostaanotto automaattisesti kaksi vuotta lastensuojelun asiakkuudessa olleille? Jos aikarajoja halutaan asettaa lakiin, kirjataan ne siihen, miten nopeasti kunnan on tarjottava perheelle heille haettua palvelua.

Jo jonot palveluissa aiheuttavat sen, ettei takarajaa muutoksen tapahtumiselle voi kategorisesti asettaa. Lisäksi perheiden tilanteet ovat yksilöllisiä, ja on sosiaalityön asiantuntijuutta pyrkiä arvioimaan lapsen edun kannalta paras vaihtoehto, vaikka kristallipalloa ei kenelläkään ole, kuten Aulikki Kananoja (HS Mielipide 8. 6.) totesi.

Lastensuojelussa tarvitaan vahvaa asiantuntemusta lapsen kasvusta ja kehityksestä. Toimiva lastensuojelu -raportissa esitettiin, että lastensuojeluun pitäisi tarjota erikoistumiskoulutusta, koska se on hyvin haastava sosiaalityön erityisala. Toivon, että ehdotus toteutetaan. Tarvitsemme tukea paremmalle kokonaisnäkemykselle lapsen edun toteuttamisesta lastensuojelun prosessin eri vaiheissa.

Maria Martti
sosiaalityöntekijä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat