Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman pakolaistilanne on pahempi kuin koskaan

Mielipide
 
Anna Gebremedhin

On hyvä, että Helsingin Sanomat kirjoittaa pakolaiskriiseistä. Professori Paul Collierin haastattelu (HS Ulkomaat 6. 6.) sisälsi kuitenkin väärinkäsityksiä, jotka on syytä oikaista.

Maailman pakolaistilanne on tällä hetkellä pahempi kuin koskaan. Viime vuoden alussa yli 51 miljoonaa ihmistä oli joutunut pakenemaan kodeistaan vainon tai konfliktien vuoksi, ja sen jälkeen pakolaisten määrä on kasvanut edelleen.

Syyrian sota on aiheuttanut maailman mittavimman humanitaarisen kriisin. Se on aikamme laajin pakolaiskriisi. Neljä vuotta kestänyt sota on pakottanut yli puolet Syyrian asukkaista pakenemaan kotoaan. Heistä 7,6 miljoonaa on hakeutunut turvaan Syyrian sisällä ja miltei neljä miljoonaa asuu pakolaisina lähinnä naapurimaissa.

Syyrian naapurimaat, erityisesti Libanon, Turkki, Jordania ja itsekin humanitaarisesta katastrofista kärsivä Irak kantavat kohtuutonta taakkaa pakolaiskriisistä. Maat tarjoavat miljoonille pakolaisille suojelua, terveydenhoitopalveluita ja koulupaikkoja. Uudenmaan läänin kokoisessa Libanonissa jo joka neljäs asukas on pakolainen.

Vain murto-osa Syyrian pakolaisista asuu leireillä – ylivoimaisesti suurin osa asuu kaupungeissa, sukulaisten nurkissa, vuokralla, keskeneräisissä rakennuksissa tai paljaan taivaan alla.

Paul Collier nostaa esille tärkeän asian ajaessaan pakolaisten itsemääräämisoikeutta ja työntekomahdollisuuksia. Väitteestä, jonka mukaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ei tiedä mitä tekee, voi kuitenkin olla eri mieltä.

UNHCR työskentelee hartiavoimin saadakseen pakolaisille oikeuden työntekoon ja koulutukseen niin Syyrian kriisissä kuin muuallakin maailmassa. Järjestö on pyrkinyt aktiivisesti kehittämään vaihtoehtoja perinteisten pakolaisleirien rinnalle, ja se haluaisi, että yhä useampi pakolainen pääsisi kiinni tavalliseen elämään myös väliaikaisessa asuinmaassaan.

UNHCR:n keskeinen tavoite, jota Suomi järjestön rahoittajana kannattaa, on saada pakolaiset omavaraisiksi. Tämä kohentaisi pakolaisten itsemääräämisoikeutta, helpottaisi isäntämaiden ja UNHCR:n kohtuutonta taloudellista taakkaa ja parantaisi pakolaisten mahdollisuuksia palata takaisin kotimaahansa. Työluvat eivät kuitenkaan ole YK:n vaan pakolaisten isäntämaiden käsissä.

Syyrian naapurimaissa käydään samaa keskustelua kuin Suomessakin siitä, vievätkö pakolaiset paikallisten työpaikkoja – erona vain, että pakolaisten määrät ovat siellä tuhatkertaisia. Toimeliaita mikroyrittäjiä löytyy myös pakolaisleireiltä ympäri maailman. Zaatrin leirillä Jordaniassa, jossa Collier on ilmeisesti vieraillut, on runsaasti pakolaisten itsensä pyörittämää liiketoimintaa, pizzerioista hääpukuliikkeisiin.

Ylivoimaisesti suurin osa pakolaiseksi lähteneistä yrittää selvitä naapurimaissa siihen asti, että he voivat palata kotiin.

Suomi on antanut Syyrian kriisin uhreille vuodesta 2011 yhteensä 44 miljoonaa euroa humanitaarista apua sekä kohdentanut alueelle 19 miljoonaa euroa kehitysapua, joilla pyritään ensisijaisesti vahvistamaan pakolaisten isäntäyhteisöjä ja pakolaisten pitkän ajan selviytymismahdollisuuksia.

Anna Gebremedhin
humanitaarisen avun ja
politiikan yksikön päällikkö,
ulkoasiainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat