Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wall Street hiljentää Vallilan

Mielipide
 
Mervi Ilmonen

Toimittaja Marja Salmela väitti kommentissaan OP-ryhmän 5 000 työntekijän uuden pankkikorttelin tuovan pöhinää Vallilaan (HS 8. 6.). Samalla hän kirjoitti, että "rakennus on kuin pieni kaupunki: voi ostaa vaikkapa hedelmiä tai hiustenleikkuun". Rakennuksessa on jutun mukaan muun muassa kuusi ravintolaa, kampaaja ja fysikaalinen hoitolaitos.

Rakennus osoittaa pankin, rakennuksen suunnitelleiden arkkitehtien ja kaupunkisuunnittelun täysin puutteellista ymmärrystä kaikista kaupunkikulttuurin edellytyksistä.

Pöhinällä tarkoitetaan usein kaupunkimaista vilinää ja hyvää fiilistä. Aalto-yliopistonkin tutkimusten mukaan yksi kaupunkikulttuurin perustekijä on elävä katu, joka syntyy toimivasta aluetaloudesta: pienyrityksistä, jotka lisäävät alueen keskinäistä vuorovaikutusta ja tuovat sinne ulkopuolisia. Tämä ei toteudu Vallilaan valmistuvassa pankkiprojektissa, joka on suunniteltu vanhentuneilla modernismin periaatteilla täysin alueriippumattomaksi.

Tuhansien työntekijöiden lisäys Vallilassa olisi voinut vahvistaa alueen elävyyttä, jos pankki olisi rakennusprojektissaan valinnut aluetta vahvistavan strategian yhdessä alueen toimijoiden ja kaupungin suunnitteluviranomaisten kanssa.

Sen sijaan pankki käyttäytyy kuin olisi pudottamassa miehitettyä alusta vihollismaastoon. Ainoa pankin alueelle tuoma pöhinä on lisääntynyt liikenne, joka jo haittaa asukkaita ja vähentää alueen vetovoimaa.

Kaupunkisuunnitteluviraston strategian mukaan urbaanin kulttuurin edistäminen on sen tärkeä tavoite. Kun kaupungilla on edelleen kaavoitusmonopoli, sen tulisi uskaltaa esittää julkilausuttuun strategiaansa perustuvia vaatimuksia rakentamiselle eikä puoltaa kaupunkikulttuuria tuhoavia ratkaisuja.

Tuollaisen itseriittoisen, sisäänpäin kääntyneen rakennuksen paikka ei ole kaupunkirakenteessa vaan kehätien ulkopuolella, jossa sen tarve omavaraisuuteen on perusteltu. Ollakseen oikea kaupunki Helsinki tarvitsee alueilleen lisää katurakenteessa toimivia pienyrittäjiä eikä rakennuksia, jotka ovat kuin pieniä kaupunkeja.

Mervi Ilmonen
tutkija, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat