Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastoapurahat jaettiin syrjivin perustein

Mielipide
 
Seppo Miettinen

Uusi kirjastoapurahalautakunta jakoi harkinnanvaraista kirjastoapurahaa hiljattain 2,3 miljoonaa euroa. Apurahan sai 426 kirjailijaa tai kääntäjää, kun viime vuonna saajia oli liki kaksinkertainen määrä.

Kulttuurisivuilla (HS 29. 5.) lautakunnan puheenjohtaja Johanna Venho ylpeili uudella linjauksella, joka hänen mukaansa "rauhoittaa työn tekemisen pidemmäksi ajaksi". Siinä on kuitenkin vain valikoitu osatotuus – samalla linjaus vaikeuttaa suuresti apurahatta jääneiden lähes neljänsadan karsitun asemaa.

Tuntuu omituiselta, että samaan aikaan kun Suomessa puhutaan kauhistellen luokkayhteiskunnan paluusta, yhteisiä rahojamme jakava lautakunta on päättänyt lähteä riemurinnoin samalle eriarvoistamisen tielle.

Apurahan saannin kriteereinä ovat hyvä työsuunnitelma sekä hakijan aiempi tuotanto ja ammattimaisuus. En voi uskoa, että näiden taso olisi vuodessa romahtanut niin paljon, että se oikeuttaisi rahojen uuden jakoperusteen. Kyseessä on siis puhtaasti lautakunnan mielivaltaan perustuva toimenpide.

Isommat apurahat joillekin tahoille olisivat perusteltuja vain silloin, jos apurahojen kokonaispotti kasvaisi. Nyt tuo linjaus jakaa kirjailijoita ja kääntäjiä entistä enemmän hyväosaisten ja huonosti toimeen tulevien leiriin, mikä seikka ei voi olla lautakunnalle yllätys.

Teko on siis harkittu, mutta harkinta on tehty huonosti ja syrjivin perustein.

Seppo Miettinen
kirjallisuustieteen opiskelija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat