Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukukausimaksuilla ei pidä pelotella

Mielipide
 
Markus Laitinen

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen johtaja Samu Seitsalo kantoi kortensa kekoon (HS Vieraskynä 5. 6.) sangen yksipuoliseksi jäävässä keskustelussa siitä, pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön lähes kaikkien EU-maiden tavoin lukukausimaksut EU:n ja Eta-alueen ulkopuolisille tutkinto-opiskelijoille.

Seitsalo toisti useaan kertaan kuultuja uhkakuvia muista Pohjoismaista, lähinnä Ruotsista, ja lisäksi kyseenalaisti mahdollisten lukukausimaksujen taloudellisen merkittävyyden. Onkin lyhytnäköistä kuvitella lukukausimaksuista koituvan sellaisia tulovirtoja, joilla esimerkiksi katettaisiin ennakoidut leikkaukset korkeakoulujen perusrahoitukseen.

Lukukausimaksuista saatava taloudellinen hyöty voi realisoitua ainoastaan, jos korkeakouluissa tehdään maksullisen toimintaympäristön edellyttämiä muutoksia. Erityisesti rekrytointiin ja markkinointiin on maksullisuuden myötä panostettava huomattavasti nykyistä enemmän. Toimimalla viisaasti lisäkustannukset voidaan kuitenkin kattaa 3–5 vuoden kuluttua maksullisuuden käynnistymisestä.

Taloudellinen hyöty ei kuitenkaan ole lukukausimaksujen tärkein peruste. Tämä ymmärretään korkeakouluissa hyvin. Lukukausimaksuissa keskeisintä on kansainvälisyyden edistäminen: opiskelijamäärien lisääminen ja ohjelmien sekä tukipalvelujen kehittäminen. Tästä hyötyvät myös opiskelijat, jotka eivät maksa.

Suomi jää kansainvälisten opiskelijoiden määrällä mitattuna jälkeen lähes kaikista verrokkimaista. Maksuton koulutus ei siis toimi sellaisena vetovoimatekijänä, joksi se usein kuvataan. Tärkein oppi Ruotsista kertoo, että valtion sääntely maksutasosta viivästyttää maksullisessa toimintaympäristössä menestymistä. Länsinaapurissa koettu hakija- ja opiskelijamäärien tilapäinen notkahdus voidaan meillä välttää. Ruotsissakin tilanne on normalisoitunut useassa yliopistossa viisi vuotta maksujen käyttöönotosta.

Ruotsin sijaan kannattaa vaihtaa vertailupohjaksi Alankomaat, jossa melko kalliista lukukausimaksuista huolimatta opiskelee yli 20 000 maksavaa opiskelijaa.

Suomalaisia vaivaa usein jonkinlainen kollektiivinen apatia ja uskon puute sen suhteen, että olisimme kansainvälisesti kiinnostavia. Maalaamme uhkakuvia ennemmin kuin luomme uskoa korkeakoulujen kilpailukykyyn. Eikö kuitenkin käärittäisi hihat ja ryhdyttäisi toimeen lukukausimaksujen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi?

Markus Laitinen
kansainvälisten asioiden päällikkö
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat