Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolipäiväistä varhaiskasvatusta on vaikea järjestää

Mielipide
 
Outi Suortti

Varhaiskasvatus hallituksen esittämänä puolipäiväisenä oikeutena on hankala järjestää. Päiväkodin ohjelmassa on iltapäivisin usein nukkumista, välipalaa ja ulkoilua lyhyen vapaan leikin hetken lisäksi.

Varhaiskasvatuksen tavoitteellinen puolipäiväisyys pitäisi siis toteuttaa aamupäivissä, johon taas henkilöstömitoitukset ja tilat eivät käytännössä taivu. Puolipäiväisen toiminnan järjestäminen tarvittavassa mittakaavassa olisi kallista ja vaikeaa tilojen ja henkilöstön kannalta.

Sitä vastoin osaviikkoisena toteutettu oikeus varhaiskasvatukseen olisi helpommin toteutettavissa. Lapsi voisi esimerkiksi äitiysloman aikana jäädä tuttuun päiväkotiin joko yhtenä, kahtena tai kolmena etukäteen määrättynä päivänä viikossa. Näin kaksi lasta, jopa kolme, voisivat jakaa paikan ryhmässä. Näin lapsella olisi rauhallisia kotipäiviä ja myös tarhapäiviä jo ennestään tuttujen hoitajien ja kavereiden kanssa.

Päiväkodin arjessa lähinnä henkilöstön pitäisi tottua siihen, että ryhmän koostumus vaihtelisi viikoittain jonkin verran. Se vaatii enemmän suunnittelua. Toisaalta, joka päivä lapsia on poissa päiväkodista. Lapsetkin ovat tottuneet siihen ja heille tuskin tulisi vaikeuksia hahmottaa ryhmän koostumusta.

Tärkeintä on säilyttää oikeus varhaiskasvatukseen kaikille lapsille. Tutkimusten mukaan laadukkaalla varhaiskasvatuksella on yhteys Pisa-menestykseen, ylpeydenaiheeseemme.

Outi Suortti
päiväkodin johtaja
kasvatustieteen maisteri
tohtorikoulutettava, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat