Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On luotava tuotteita, jotka käyvät kaupaksi

Mielipide
 
Jari Haukka

Uuden hallituksen mukaan vuosittaista työaikaa tulisi pidentää tuottavuuden parantamiseksi. Ajatus on hämmentävä. Tuottavuudella nimittäin tarkoitetaan tuotannon määrää aikayksikköä kohden. Työajan pidentäminen ei siis lisää tuottavuutta vaan melko varmasti vähentää sitä, koska töitä tehdään väsyneempänä.

Työajan pidennys sen sijaan saattaa johtaa tuotantokustannusten laskuun. Ilmeisesti toivotaan, että alemmat kustannukset johtaisivat viennin lisääntymiseen, kun hintoja voidaan laskea. Nykymaailmassa tämäkään ei taida onnistua, koska korkean osaamisen alueilla pientä hintaetua tärkeämpiä tekijöitä ovat hyvä laatu ja luotettavuus. Suomi ei ole pulassa siksi, että liukuhihnat tuottaisivat liian hitaasti tavaroita, vaan siksi, ettei ole pystytty luomaan tuotteita, jotka kävisivät kaupaksi.

Erityisesti luovilla asiantuntija-aloilla työajan pidentämisestä ei ole mitään hyötyä. Useimmilla aloilla työskentelevillä tärkein työväline, aivot, on jo nyt käytössä melkein koko valveillaoloajan. Suunnittelun, tieteen ja muiden luovien alojen työläiset kun eivät useimmiten pysty jättämään työtään vapaa-aikana, vaan aivot työskentelevät ainakin osittain lähes koko ajan työhön liittyvissä asioissa.

Jari Haukka
filosofian tohtori, dosentti,
tieteenharjoittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat