Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poistouhan alaisista haudoista tieto Facebookiin

Mielipide
 
Marjo Uotila

Helsingin Sanomat muistutti tärkeästä asiasta: vainajien hautamuistomerkit poistetaan hautausmailta, jos seurakunnat eivät tavoita haudan hoidon tai hallintaoikeuden maksajia (HS 8. 6.).

Seurakuntien resurssit omaisten tavoittamiseen ovat rajalliset. Vaikka hautojen "liputtaminen" on nykyisin tehoton viestintätapa, sitä käytetään yhä yleisesti, kun ilmoitetaan hautojen hallintaoikeuden päättymisestä ja hautojen siirtymisestä seurakunnalle. Sen jälkeen haudat tavallisesti poistetaan.

Seurakunnat ovat viime vuosikymmeninä myös lopettaneet hautojen ainaishoitosopimuksia, ja nykyisin "ainaisuus" on enintään 25 vuotta. Monissa tapauksissa tämä on jäänyt omaisilta huomaamatta tai tullut yllätyksenä liian myöhään.

Joissakin tapauksissa ne omaiset, jotka ovat aiemmin maksaneet haudan hallinnasta ja hoidosta, eivät siihen enää pysty. Kuinka järjestelmällisesti ja laajasti tällöin tiedotetaan asiasta esimerkiksi muille sukulaisille, jotka voisivat jatkaa hallinta- ja hoitosopimuksia?

Kaikissa seurakunnissa ei ole taide- ja kulttuurihistorian ammattilaisia, jotka viran puolesta hoitaisivat hautausmaiden kulttuurihistoriallisten arvojen säilymistä niin, etteivät arvokkaat muistomerkit tuhoutuisi maksavien omaisten puuttuessa.

Verkostomainen yhteistyö ammattilaisten kanssa hyödyttäisi kaikkia. Yksi mahdollisuus on käyttää apuna sosiaalista mediaa, joka mahdollistaa liputukseen verrattuna kattavamman viestinnän.

Olenkin perustanut Facebookiin Piikkiön hautausmaa etsii omaisia -ryhmän juuri tätä tarkoitusta varten. Muuallakin voitaisiin perustaa hautausmaakohtaisia Facebook-ryhmiä poistouhan alaisten hautojen dokumentoimiseksi ja niiden sukulaisten tavoittamiseksi, jotka eivät asu samalla paikkakunnalla.

Marjo Uotila
Piikkiön seurakuntaneuvosto
Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat