Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laadukas päivähoito suojaa lasta stressiltä

Mielipide
 
Johanna Isomäki-Reik

Hallitusohjelman mukaan varhaiskasvatusta kehitetään tukemaan lapsen hyvinvointia. Samalla päiväkotiryhmien kokoa kuitenkin kasvatetaan. Minkälaiseen varhaiskasvatuksen laadulliseen näkökulmaan suunnitelma perustuu?

Annetun päivähoidon laadulla on vaikutuksia lapsen kehitykseen. Oppiminen mahdollistuu parhaiten turvallisessa ympäristössä. Lasta kuormittavat päivähoidossa monet tekijät. Kuormittavuuden hallinnassa lapsen yksilöllisillä ominaispiirteillä, ryhmäkokojen suuruudella, hoitajien määrällä ja pysyvyydellä, hoitajien koulutuksella ja työhyvinvoinnilla on erityinen merkitys.

Tunne-elämän ja käyttäytymisen hallintaa ohjaavat aivotoiminnot kehittyvät voimakkaimmin ensimmäisten ikävuosien aikana. Tutkimusten mukaan stressihormonin pitoisuus nousee kuormituksen seurauksena hoitopäivän aikana. Liian suurten ja pitkäkestoisten kortisolitasojen nousun on todettu haittaavan lapsen keskushermoston kehitystä. Laadukas päivähoito suojaa lasta stressiltä.

Erossa olo vanhemmista stressaa lasta. Lapsen on saatava kokea olevansa turvassa hoitopäivän aikana. Hyvän vuorovaikutuksen tiedetään vähentävän lapsen kokemaa kuormitusta. Hoitajalla tuleekin olla mahdollisuus keskittyä lapsen tarpeisiin rauhallisessa ympäristössä riittävällä ajalla. Yhdellä hoitajalla ei saa olla liian montaa huomiota tarvitsevaa lasta vastuullaan.

Päiväkodissa lapsi joutuu suureen ikätovereiden ryhmään. Tämä edellyttää lapselta hyvää kontaktien solmimisen ja ylläpitämisen kykyä. Tilanne on haastava pienelle lapselle, jolla sosiaaliset taidot ovat vasta kypsymässä.

Päiväkotiseurannoissa tulee esille, kuinka omassa varassaan lapset päiväkotipäivän aikana toisinaan ovat. Aikuisen ohjauksen puuttuessa viidakon primitiiviset lait ottavat herkästi vallan ja vaaratilanteita tapahtuu.

Lapset eivät kasva toisiaan huomioiviksi aikuisiksi toistensa kasvattamina. Aikuisen apua tarvitaan ajoittain sietämättömienkin tunnetilojen kannattelussa.

Suurissa päiväkotiryhmissä tapahtuu herkästi niin sanottu perhosilmiö. Vaihtuvat aikuiset käyvät pyrähtämässä lapsen luona lyhyen hetken täyttäen hänen sen hetkiset tarpeensa huomion kiinnittyessä jo seuraavaan lapseen.

Kuinka nopeasti lapselle sisäistyy tämä vuorovaikutuksessa olemisen tapa? Kuinka se näkyy yhteiskunnassa?

Melutaso on suurissa ryhmissä korkea. Toistuva melualtistus voi vaikuttaa aivojen kehitykseen haitallisesti erityisesti aistiyliherkillä lapsilla. Ylikuormittunut lapsi ei kykene säätelemään toimintaansa, ja herkkä lapsi voi muuttua ahdistuneeksi ja aggressiiviseksi.

Laadukkaalla varhaiskasvatuksella ehkäistään varhaislapsuudessa alkavaa hyvinvointierojen kehittymistä. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsen edun on oltava ensisijainen periaate kaikissa lapsia koskevissa toimissa. Hallitusohjelman mukaan päätöksissä otetaan käyttöön lapsivaikutusten arviointi. Sen voi toimeenpanna heti.

Johanna Isomäki-Reik
lastenpsykiatrian erikoislääkäri
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat