Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajan lyhentäminen tukee talouskasvua

Mielipide
 
Sirpa Siru Kauppinen

Työtä tulisi jakaa eikä kinostaa yhä harvemmille. Suomalaiset työntekijät paiskivat keskimäärin yli 40 tuntia viikossa. Tässä yhtälössä työajan pidentäminen jakaisi työtaakan yhä harvemmille, ja usein pienipalkkaisten osa-aikatyöntekijöiden leipä kaventuisi entisestään. Työajan pidentäminen ei lisäisi työllisten määrää vaan tukien varassa eläviä. Vaikutus olisi negatiivinen kansantalouden kannalta.

Saksassa työn jakaminen on vähentänyt työttömyyttä. Työn jakaminen vaikuttaa hyvinvointiin niin, että kotimainen kysyntä pysyy paremmalla tasolla. Monen tutkimuksen mukaan työajan lyhentäminen myös lisää työn tehokkuutta. Ihminen ei ole kone.

Vapaaehtoinen työn jakaminen auttaa työssä käyviä jaksamaan, vähentää kolmekymppisten loppuun palamista ja helpottaa pienten lasten vanhempia. Se pienentää yhteiskunnan kuluja terveyspalveluissa ja lastenhoidossa. Eläkeiässä pehmeä lasku työelämästä vähentämällä työaikaa oman jaksamisen mukaan ylläpitää ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja näin työn tuottavuutta.

Sirpa Siru Kauppinen
ympäristötekniikan M. Sc.
kaupunginvaltuutettu (vihr), Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat