Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humanistinen tiede korjaa itseään

Mielipide
 
Samuel Piha

Susanne Björkholm kysyi kolumnissaan (HS Tiede 8. 6.), miksi psykologia ei aikuistu.

Psykologian ongelma ovat ristiriitaiset teoriat, joilla ei ole biologian kaltaista peruskiveä. Humanistiset tieteet kärsivät samasta lastentaudista.

Pari vuotta sitten muuan folkloristi kertoi minulle väitöskirjastaan, jossa hän selvitti eteläamerikkalaisen alkuperäiskansan uskomuksia henkiolennoista. Alkuasukkaat kuulemma näkevät metsissä vipeltäviä taruolentoja säännöllisesti.

Tutkija katsoi, että olentojen olemassaolo voidaan tieteellisesti osoittaa. "Ehkä sitä ei voi luonnontieteellisesti todistaa, mutta tieteellisesti voi. Olennot olivat totta, koska ne olivat alkuasukkaille totta."

Onko tämä tiedettä?

Ihmisiä ei kuulemma tutkita samoilla ehdoilla kuin muuta luontoa. Olemme ehkä biologisesti apinoiden jälkeläisiä, mutta mielemme on kulttuurin tuote. Tällä perusteella humanistit ovat pitkään viitanneet kintaalla luonnontieteille.

Moni nuori ihmistieteen tekijä on onneksi oivaltanut, että vanhat humanistiset teoriat ovat hauraita. Luonnontieteellinen ajattelu vyöryy vauhdilla ihmistieteellisiin tiedekuntiin. Itävaltalaisen taloustieteilijän Friedrich Hayekin mukaan luonnontieteen ja humanistisen tieteen rajalinja on siellä, missä tiedon absoluuttisuus on. Kun tiede kehittyy, raja siirtyy.

Niin ikään itävaltalainen Sigmund Freud aloitti uransa neurologina. Vuosisata sitten eläneellä Freudilla oli epäilemättä menetelmällisiä vaikeuksia, koska ainoa keino tutkia ihmisaivoja oli leikellä niitä. Freud keksi luovan idean ongelman kiertämiseen. Syntyi psykoanalyysi.

Nykyaikana on menetelmiä, joista Freudin aikalaiset vain unelmoivat. Olisikohan 2000-luvun Freud kehittänyt psykoanalyysiä?

Tiede korjaa itseään. Paremmat menetelmät ja teoriat syrjäyttävät huonommat. Seurauksena on tieteen yhdenmukaisuuden eli konsilienssin kasvu. Aluksi oli useita evoluutioteorioita, sitten vain yksi. Nyt on useita psykologisia ja humanistisia teorioita, tulevaisuudessa vain yksi.

Tilaa ei useammalle olisikaan.

Samuel Piha
kuluttajapsykologian tutkija, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat