Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulo voisi olla vapaaehtoinen

Mielipide
 
Teemu Tahvanainen

Perustulojärjestelmän alueellinen kokeilu vaikuttaa haastavalta. On vaikea ajatella, että millään alueella voitaisiin pakottaa kaikki kansalaiset kokonaan uuteen järjestelmään, joka näkyisi jokaisen täysi-ikäisen pankkitilillä. Vaikka perustulo suunniteltaisiin kuinka hyvin, väistämättä jotkut voittaisivat ja toiset häviäisivät, ehkä kymppejä, ehkä satasia. Lisäksi tilanne, jossa valtio maksaisi perustuloa ja ottaisi saman verran lisää veroa, voisi satunnaisen palkansaajan kannalta vaikuttaa ideologisesti vaivaannuttavalta. Onhan työntekijä nimenomaan palkkansa ansainnut.

Alueellisen tai satunnaisen kokeilun sijaan kannattaisi harkita perustulon vapaaehtoisuutta. Entä jos perustulo olisi tavallisen verokortin vaihtoehto? Monille työttömille tai rajoittuneesti työkykyisille perustulo avaisi mahdollisuuden minkä tahansa tarjolla olevan työn tekemiseen yksinkertaisilla säännöillä. Pienyrittäjille ja satunnaisen keikkatyön tekijöille perustulo antaisi ennustettavuutta omaan talouteen. Elämäntapaintiaanienkin kohdalla olisi mielenkiintoista nähdä, miten perustulo vaikuttaisi.

Vapaaehtoinen perustulo voitaisiin säätää sen verran huonoksi vaihtoehdoksi, etteivät kaikki sitä haluaisi. Se voitaisiin räätälöidä juuri sellaiseksi, että se vapauttaisi nykyjärjestelmässä esiintyvistä pahimmista tuloloukuista ja muista epäkohtaisista tilanteista, joissa monimutkainen sosiaaliturvajärjestelmämme ei toimi.

Perustulo voisi pitkällä aikavälillä tuoda myös selkeyttä politiikkaan. Vasemmisto haluaisi nostaa perustulon määrää ja veroprosenttia, oikeisto pyrkisi vastakkaiseen suuntaan, kohti alhaista tasaveroa. Tällä poliittisella akselilla päästäisiin helposti ymmärrettävään konkretiaan nykyisen sekavan sanaleikin sijaan.

Teemu Tahvanainen
yliopistonlehtori
Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat