Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienituloiselle kirjastoapuraha tulee tarpeeseen

Mielipide
 
Tuukka Hämäläinen

Seppo Miettinen kirjoitti (HS Mielipide 10. 6.) kirjastoapurahojen eriarvoisesta jaosta. Miettinen osui tekstillään naulan kantaan.

Uudesta jaosta, jossa apurahansaajia on puolet vähemmän ja summat isompia, kärsivät etenkin pienituloiset ja ne kirjailijat, joilla on vähän lukijoita. Näin siksi, että 1 000–2 000 euron apuraha on pienituloiselle iso summa.

Sen saaminen voi määritellä, voiko kirjoittaja irrottaa aikaa tekstin kirjoittamiseen ja editointiin.

Kirjastoapurahalautakunnan puheenjohtajan mukaan uuden politiikan tavoitteena on "rauhoittaa työn tekemiseen pidemmäksi ajaksi" (HS 29. 5.). Kuitenkin 1–2 kuukaudenkin irrottaminen kirjalliseen työskentelyyn voi ratkaista sen, tuleeko valmista kirjaa vai ei.

Uuden jakomenettelyn ajatuksena on kenties tuoda kirjastoapuraha lähemmäs muita työskentelyapurahoja. Tämä voi kuitenkin olla virhe. Kirjastoapuraha on ollut saajamääriltään ja jakomenettelyltään ainutlaatuinen tuki monille kirjoittajille, myös niille, joiden lukijakunta on pieni.

Kirjallisuus, jolla on vähän lukijoita, ansaitsee sekin tukea, kuten myös pienituloiset kirjailijat. Marginaalissa tuotetaan innovatiivista kirjallisuutta. Siellä voivat kehittyä myös tulevaisuuden menestyskirjailijat.

Tuukka Hämäläinen
jatko-opiskelija, kirjailija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat