Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt pitäisi panostaa elinikäiseen oppimiseen

Mielipide
 
Aaro Harju

Vanhemmat kasvattavat. Koulu opettaa. Työ kehittää. Harrastukset jalostavat. Katu koulii.

Ihminen oppii monin eri tavoin.

Kouluoppiminen ei yksin riitä, vaikka Suomessa luotetaan edelleen vahvasti muodolliseen koulutukseen ja tutkintojen suorittamiseen. Useimpien arkikokemus on, että koulu antaa hyvät lähtövalmiudet, mutta varsinainen oppiminen tapahtuu työssä, vapaa-ajalla ja vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, informaalisesti tai non-formaalisesti.

Hallitusohjelma ja Sitran Uusi koulutus -hankkeen raportti ovat uusimmat asiakirjat, joissa linjataan suomalaisen koulutuksen tulevaisuutta. Tavoite on molemmissa linjauksissa oikea mutta huikea: Suomesta tehdään koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa, ja Suomi on maa, jossa kaikki rakastavat oppimista.

Miten asiakirjat johdattavat Suomea oppimisen kärkimaaksi maailmassa?

Molemmissa papereissa on oikea perusviritys. Koulutusta ja oppimista pitää uudistaa, pedagogiikkaa kehittää ja oppimisympäristöjä modernisoida. Suomalaiset tulee kouluttaa huomisen, ei eilisen, maailmaan. Koulutuksen ja työelämän vuorovaikutusta tulee lisätä sekä tutkimus- ja innovaatiotoimintaa kehittää laadun näkökulmasta.

Näiden linjausten pohjalta tarvittaisiin nyt konkreettisia toimia, joissa koulutusjärjestelmä uudistetaan vastaamaan huomisen tarpeisiin. Se tarkoittaisi oppimiseen, ei koulutukseen panostamista. Tärkeintä on, mitä lapset, nuoret ja aikuiset oppivat ja osaavat, ei se, mitä heille opetetaan tai mitä tutkintoja he suorittavat.

Toiseksi, nuoria ja aikuisia on vaikea kouluttaa täsmällisiin tulevaisuuden ammatteihin, koska työn sisällöt muuttuvat nopeasti ja moni tekee useampaa työtä työuransa aikana. Siksi pääpaino tulisi olla oppimiskyvyssä, oppimisvalmiuksissa ja jatkuvassa oppimismahdollisuudessa.

Näiden tavoitteiden toteutumista suomalainen koulutusjärjestelmä ei tue nykyisin riittävästi, vaikka se laadukas onkin.

Järjestelmässä keskitytään liikaa kouluttamaan tietoja ja täsmällisiä taitoja, kun oppijat pitäisi opettaa oppimaan luovuutta, innovatiivisuutta, tiedon etsintää ja käyttämistä sekä taitojen omaehtoista kehittämistä.

Työssä olevien systemaattinen ja jatkuva kouluttaminen on täysin järjestämättä. Aktiiviset työntekijät kouluttautuvat työn ohella, ja joitakin kouluttavat työnantajat.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan yhteiskunnan tulisi tukea vahvasti jokaisen jatkuvaa täydennys- ja uudelleenkouluttautumista. Tähän ei ole olemassa mekanismeja ja tukijärjestelmiä tavalla, joka houkuttelisi ihmiset jatkuvaan elinikäiseen oppimiseen. Näitä ei esitetä myöskään hallitusohjelmassa.

Tällaisen käytännön vallitessa peruskoulutusjaksoja voisi lyhentää ja pääpainon voisi panna jatko-, täydennys- ja uudelleenkoulutukseen. Siitä hyötyisivät ihmiset ja yhteiskunta.

Suomi käyttää paljon rahaa ja resursseja koulutukseen. Ne pitäisi suunnata uudella tavalla. Muuten on turha olettaa, että Suomi nousee osaamisen ja oppimisen kärkimaaksi maailmassa ja maaksi, jossa kaikki rakastavat oppimista.

Elinikäisen oppimisen ajatus pitää muuttaa käytännön todellisuudeksi. Tässä on sopiva haaste uudelle opetusministerille. Toivottavasti Sitra on myös mukana näissä talkoissa ja jatkaa työtään Uusi koulutus -hankkeen ideoiden konkretisoimiseksi.

Aaro Harju
filosofian tohtori, puheenjohtaja Vapaa Sivistystyö ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat