Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen terveydenhoito tavoittelee terveyshyötyä

Mielipide
 
Sirpa Asko-Seljavaara

Eläkeläinen Inkeri Koski-Lammi paljasti (HS Mielipide 10. 6.), että pääkaupunkiseudulla oli saatavilla yksityisille lääkäriasemille 40 vapaata aikaa seuraavalle tunnille. Hän ihmetteli tätä yksityispuolen ylikapasiteettia, kun julkiselle on vaikea päästä.

Terveysyritykset ovat varautuneet "Ruotsin malliin", jossa "vapaa valinta" maksetaan verovaroista. Sipilän hallitusohjelmassa tätä mallia ei ole näköpiirissä ainakaan lähivuosina.

Ruotsin terveydenhuolto on huomattavasti kalliimpi kuin Suomen. Siellä hoidetaan nopeasti "nuhat ja naarmut", mutta oikeasti sairaat eivät pääse hoitoon pikaisesti. Ruotsiin on syntynyt "lähete-lääkäreiden" ammattiryhmä, joka kirjoittaa nopeasti reseptejä ja lähetteitä erikoissairaanhoitoon.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston kokonaisraami (2,2 miljardia euroa) kasvaa vuoden 2015 talousarviosta vain 2,3 prosenttia ensi vuonna. Se sisältää prosentin tuottavuustavoitteen. Samalla Helsingin asukasluku lisääntyy lähes 10 000 asukkaalla. Sote-budjetti käsittää kaikki Husin palvelut, työttömyyden hoidon, lastensuojelun, toimeentulotukimenot, vanhusten hoidon, tietenkin terveysasemat, ja niin edelleen.

Rahat voidaan saada riittämään vain, jos palvelurakenteita kevennetään. Toiminnallisena tavoitteena on, että potilas pääsee terveysasemalle ei-kiireelliseen hoitoon neljässä viikossa. Kiireellistä hoitoa antavat Malmin ja Haartmanin päivystyssairaalat ja Husin monet päivystyspisteet.

Verorahoitteinen, vaikuttava terveydenhuolto tulee säilyttää Suomessa. Hoitoa voidaan parantaa lisäämällä osaamista ja tutkimusta.

Nopea pääsy hoitoon taataan vain parantamalla hoitoketjuja. Tämä vaatii saumatonta yhteistyötä perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon välillä, osaavaa ja pysyvää henkilökuntaa sekä hyvää johtamista.

Terveysyritysten tarjonta tulee säilyttää niitä varten, jotka haluavat maksaa nopeasta hoidostaan omasta pussistaan.

Käytän itse Lauttasaaren terveysasemaa ja yksityisten erikoislääkäreiden palveluja, enkä tunne itseäni ollenkaan eriarvoiseksi.

Sirpa Asko-Seljavaara
professori
Helsingin sote-lautakunnan jäsen
kaupunginvaltuutettu (kok)
vanhusneuvoston puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat