Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolipäiväinen varhaiskasvatus kyllä onnistuu

Mielipide
 
Eeva-Leena Onnismaa

Toisin kuin Outi Suortti (HS Mielipide 11. 6.) olettaa, puolipäiväinen varhaiskasvatus on helposti järjestettävissä aivan tavallisissa kunnallisissa päiväkodeissa.

Puolipäiväisen varhaiskasvatuksen ja siihen saumattomasti yhdistyvän laadukkaan iltapäivähoidon toteuttamiseen on sekä tilat että henkilökunta. Päiväkodin aktiivisin toiminta-aika sijoittuu jo nyt aamupäiviin, jolloin lapsia ja henkilökuntaa on eniten paikalla. Iltapäivisin on tarjolla päivälepoa, välipalaa ja ulkoilua, kuten Suorttikin totesi.

Lapsen kannalta huonoin mahdollinen ratkaisu on, jos esimerkiksi työttömien vanhempien lapsi joutuu urakoimaan säädetyt tuntinsa parina todella pitkänä päivänä ja viettää muut päivät kotona. Lapsi syrjäytyy tällöin sekä tavoitteellisesta varhaiskasvatuksesta että ryhmän vertaissuhteista eikä lapsi hyödy pitkistä päivistä samalla tavalla kuin säännöllisestä osapäivätoiminnasta.

Päiväkotien henkilökunnalla on jo nyt kokemuksia siitä, miten osan viikosta paikalla olevat lapset lisäävät sekä lasten määrää että ryhmän levottomuutta. Mikäli ryhmäkokoa vielä nykyisestään kasvatetaan, päädytään helposti 30 lapsen ryhmiin, joissa lapset tulevat ja menevät. Päivittäin vaihtuva ryhmä on lapselle epäsuotuisa kasvuympäristö.

Hyviä kokemuksia puolipäiväisen varhaiskasvatuksen ja siihen yhdistyvän iltapäivähoidon järjestämisestä saman katon alla on jo olemassa. Kuusivuotiaiden esiopetuksessa malli on ollut pitkään käytössä ja osoittanut toimivuutensa. Toinen huono vaihtoehto olisi kuitata osapäiväinen varhaiskasvatus "kerhoilla", jotka olisivat sekä tuntimäärältään että pedagogisilta puitteiltaan riittämättömiä. Päiväkodit ovat olemassa, hyödynnetään siis niitä.

Kaikilla perheillä ei ole yhtä laajaa päivähoidon tarvetta, mutta oikeus varhaiskasvatukseen kuuluu myös eri syistä kotona olevien vanhempien lapsille.

Eeva-Leena Onnismaa
lastentarhanopettaja
filosofian tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat