Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelu kaupasta on ollut yksipuolista

Mielipide
 
Hannu Saarijärvi

Kaupan alaa koskeva keskustelu kaipaa teemojen päivittämistä ja laajentamista. Nyt keskustelu rajautuu joko kauppaketjujen kilpailukeinopainotusten erittelyyn, elintarvikeketjun tulonjakokysymyksiin, kotimaisen päivittäistavarakaupan markkinatilanteeseen tai verkkokauppaan.

Nämä ovat kiistatta tärkeitä aiheita, mutta on niistä jo aika paljon puhuttukin. Lisäksi ne marginalisoivat kaupan yhteiskunnallista roolia ja ohjaavat keskustelua juupas–eipäs-kysymyksiin. Kaupan alaa koskevaa keskustelua sävyttääkin krooninen vastakkainasettelu, uhkakuvat, mustavalkoisuus ja negatiivisuus. Tämä väistämättä tukahduttaa kiihkotonta ja analyyttistä tarkastelua kaupan laaja-alaisemmasta potentiaalista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kauppaa tulisi analysoida nykyistä laajemmin yhteiskunnallisessa viitekehyksessä. Tämä edellyttää ensinnäkin keskustelua kaupan kansantaloudellisesta roolista: millainen on kotimaisen kaupan vienti- ja työllistämispotentiaali ja sen esteet, tai miten kaupan ylijäämäneliöiden mukautuvuutta esimerkiksi julkisten palvelujen tarpeisiin voidaan edistää.

Toiseksi, kotimaisen kaupan kysymykset kaipaavat sääntelypoliittista tarkastelua – ei vain aukiolo- tai alkoholipoliittisista kysymyksistä – vaan säännellyn kotimaisen kaupan toimintaedellytyksistä osana kansainvälistä kilpailua.

Kolmanneksi, kauppa vaikuttaa suoraan ja välillisesti merkittävästi kuluttajien hyvin- ja pahoinvointiin: esimerkiksi ruokakaupan rooli ja potentiaali terveyden edistäjänä, vaalijana ja kannustajana on jäänyt keskustelussa marginaaliin.

Kotimaisen kaupan tulevaisuudesta ja sen yhteiskunnallisesta potentiaalista tarvitaan yhteinen näkemys. Mainitsemistani teemoista tulisi käydä moniäänistä keskustelua.

Hannu Saarijärvi
palvelujen ja kaupan professori
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat