Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmas lukukausi on jo käytössä

Mielipide
 
Kari Minkkinen

Pekka Räihä kirjoitti (HS Mielipide 9. 6.), että Suomen yliopistoissa ei hyödynnetä kolmatta lukukautta. Tähän ei hänen mukaansa ole syytäkään niin kauan kuin syys- ja kevätlukukaudet käytetään tehottomasti. Räihä väittää, että luentoja on käytännössä vain tiistaista torstaihin, jolloin työviikko kestää vain kolme päivää.

Kirjoituksesta ei käynyt ilmi, onko tämä yleinen trendi Suomen yliopistoissa vai tilanne Räihän omassa yksikössä. Ainakin omasta yksiköstäni katsellen näkemys vaikuttaa vieraalta.

Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksella kolmas lukukausi on ollut käytössä jo runsaat sata vuotta. Opiskelijat suorittavat kesällä kenttäkursseja yliopiston metsäasemalla Hyytiälässä sekä muillakin tutkimusasemilla.

Ymmärtääkseni kenttäkursseja järjestetään kesäaikaan myös monilla muilla luonnontieteitä opettavilla laitoksilla eri yliopistoissa. Kolmas lukukausi on siis jo käytössä ja se toimii.

Omalla laitoksellani suuri osa opettajista osallistuu joka kesä kenttäopetukseen. Sen ajan, jolloin eivät opeta, he tekevät pääosin tutkimusta. Kaukaiselta tuntuu julkisuudessa esitetty väite, että opettajat lomailisivat koko kesäkauden. Väitän, että suurimmalla osalla tutkimusta tekevistä opettajista laskennallista lomaoikeutta jää joka vuosi käyttämättä.

Suomen yliopistoihin mahtunee monenlaisia laitoksia ja tapoja järjestää opetusta ja tutkimusta. Kaikki eivät toimi niin tehottomasti kuin Räihä väittää.

Kari Minkkinen
yliopistonlehtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat