Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajan pidennyksen vaikutuksia ei hahmoteta

Mielipide
 
Kari Kallio

Ehdotettu työajan pidennys sadalla tunnilla vuodessa on herättänyt keskustelua tässäkin lehdessä. Työnantajapuolen mukaan työajan pidentäminen on välttämätöntä. Työntekijäpuoli suhtautuu siihen kielteisesti.

Erityisesti puhutaan pidennyksen vaikutuksesta tuottavuuteen. Yhteistä kuvaa ei ole syntynyt. Auttaisiko seuraava kehityskulun kuvaus keskustelun osapuolia ymmärtämään asia samalla tavalla?

Lähtökohtana on, että työnantaja on mitoittanut nykyisen työntekijämääränsä tuotteen tai palvelun menekkiä vastaavaksi. Työajan pidentäminen ei tietenkään lisää kysyntää yhtään, jolloin tuotetta valmistuu enemmän kuin on kysyntää.

Jos työaika pitenee viisi prosenttia, työnantaja toteaa pian, että työpanosta on liikaa ja vähentää väkeä viisi prosenttia. Tällöin kate ja kannattavuus paranevat (vaikkakaan ei työn tuottavuus) ja on varaa alentaa tuotteen hintaa.

Kun hintakilpailukyky on parantunut, tuotteen menekki alkaa kasvaa. Lisääntynyt menekki pakottaa ottamaan lisää työntekijöitä, parhaassa tapauksessa enemmänkin kuin ensin vähennetyn viiden prosentin verran. Tapahtuu "sisäinen devalvaatio", joka aluksi kouraisee.

Tuottavuuden nosto on sitten eri asia ja pitkällä aikavälillä tärkeämpi tekijä. Sitä ei saavuteta näillä työaikajärjestelyillä vaan parantamalla jalostusastetta ja hyödyntämällä uusia, etenkin digitaalisuuteen perustuvia teknologioita.

Kari Kallio
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat