Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-liike tarvitaan mukaan edistämään yrittäjyyttä

Mielipide
 
Ritva Siipi

Ammattiyhdistysliikkeen vuosia ajama tulopolitiikka on tullut tiensä päähän. Globalisaation vaikutusten lisäksi ay-liike on sisäisesti hajallaan.

Julkisen sektorin liitot eivät halua luopua palkankorotuksista vaan ne haluavat korottaa nimellispalkkoja. Työntekijöiden palkkamenoihin on käytettävissä vähemmän rahaa kuin aiemmin. Niinpä väkeä lisättäessä palkkoja on alennettava, ja palkkoja korotettaessa väkeä on vähennettävä.

Yksityisellä sektorilla kuluttajien ostovoiman lisääminen verohelpotuksin merkitsee lisää työpaikkoja ja jopa ansiotulojen kasvua. Tämä on vastapooli niin sanotulle Kiina-ilmiölle, jolloin yritykset siirtyvät alueille, joilla palkkakustannukset ovat alhaisemmat ja ay-toiminta nimellistä.

Palkankorotukset edellyttävät, että palkat ovat tasapainossa yritysten tuottavuuden ja maksukyvyn kanssa. Yritysten pelivara on lähes olematon.

Paikalleen jähmettynyt ay-toiminta ei enää kiinnosta, nyt liitytään vain kassaan. Työntekijöistä yksityinen sektori ottaa parhaat marjat päältä ja julkinen sektori saa loput.

Työpaikoilta on vaikea löytää ihmisiä, joilla olisi intoa ja kykyä muiden edunvalvontaan. Ay-toimintaan aktiivisesti osallistuvan työntekijän rooli ei ole mitenkään palkitseva ja sitä jopa pidetään esteenä työuralla etenemiselle. Ay-toiminnassa aktiivisesti mukana olleet henkilöt miettivät uutta työpaikkaa hakiessaan tarkkaan ennen kuin ilmoittavat toiminnastaan ansioluettelossaan – luetaanko se eduksi vai haitaksi?

Kun ay-toimintaan lähteneet henkilöt eivät ole saaneet riittävästi haasteita omalla työpaikallaan, he hakevat identiteetin vahvistusta toiminnasta ay-liikkeessä. Ay-toiminta koetaan myös ponnistuslautana poliittiseen toimintaan.

Ay-liikkeen organisaatio on jäykkä ja sisäänpäinlämpiävä eikä se enää vastaa nopeasti etenevän globalisaation tarpeita.

Ay-liike on aina viime aikoihin asti ajanut lähinnä sen piiriin kuuluvien, työssä käyvien jäsentensä etua. Työttömien aseman parantaminen on jäänyt lähinnä kauniiden puheiden tasolle. Toimet työllisyyden ja työttömien aseman parantamiseksi on sivuutettu. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on yksi slogan, jota ay-liike mieluusti käyttää puolustaessaan vanhoja edunvalvontamekanismejaan.

Kansamme hyvinvoinnin säilyttämiseksi ay-liikkeen tulisi keskittyä palkankorotusten sijaan siihen, että työttömyys saataisiin hallintaan. Siksi myös ay-liikkeen olisi panostettava yrittäjyyden edistämiseen, sillä vain yritykset luovat uusia työpaikkoja.

Suurin uhka edes jonkinlaisen yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiselle ovat ay-liikkeen sisäiset ristiriidat ja muutosvastarinta. Ne tekevät ay-liikkeestä entistä joustamattomamman ja kankean neuvottelukumppanin, jonka kanssa työnantajapuoli ei edes pysty aloittamaan neuvotteluja.

Ritva Siipi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat