Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman sotilasliittoa Suomi jäisi konfliktissa yksin

Mielipide
 
Olavi Snellman

Kenraali Gustav Hägglundin sotilaspoliittisen sanoman painoarvoa voi harva ylittää. HS:n kesäkuun Kuukausiliitteessä Hägglund kehottaa Suomea luopumaan Natoon liittymisestä. Hänen pääasiallinen perustelunsa on se, että liittoutuminen johtaisi oman puolustuksen alasajoon. Jos tätä vaikutusta ei olisi, Hägglund kannattaisi liittoutumista.

Kuitenkin ilman sotilasliittoa Suomi joutuisi konfliktitilanteessa jälleen taistelemaan yksin. Pelkillä yhteistyösopimuksilla ei rintamille saada ystävämaiden aseveljiä.

Nato-keskustelu painottuu helposti sotilasteknisiin ja operatiivisiin kysymyksiin. Kuitenkin Nato-jäsenyyden psykologinen vaikutus rauhan säilymiseen lienee tärkeintä. Hieman pelkistäen Nato-jäsenyys estää rajojen ylittämisen suursodan välttämiseksi. Jäsenyys myös estäisi painostuksen ja psykologisen sodankäynnin voimavaroiltaan epäsuhtaisten rajavaltioiden välillä. Se rohkaisisi Suomen ulkoministerin esittämään kantansa Suomen kansalaiseen kohdistetusta aiheettomasta "porttikiellosta".

Liittoutumisen tuoma keskinäisten suhteiden hetkellinen viilentyminen korvautuisi tasavertaisemmalla ja avoimemmalla kanssakäymisellä. Vain rauhan raja antaa pohjan naapurimaiden ystävyyden vaalimiseen.

Olavi Snellman
kauppatieteiden maisteri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat