Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahoitusta hakevia kirjailijoita on yhä enemmän

Mielipide
 
Martti Linna

Seppo Miettinen (HS Mielipide 10. 6.) ja Tuukka Hämäläinen (HS 12. 6.) kirjoittivat asiaa kirjailijoille myönnettävien kirjastoapurahojen muuttuneista jakoperusteista. Uuden linjauksen mukaan kirjailijoille jaetaan pienempi määrä isompia apurahoja. Siitä kärsivät erityisesti pienten kustantamojen kautta julkaisevat kirjailijat ja omakustannekirjailijat.

Sinänsä on hienoa, että kirjailijoille pyritään turvaamaan mahdollisuus pidempään keskittymiseen työhönsä vailla huolta taloudellisesta toimeentulosta. Tosiasia kuitenkin on, että kirjoja julkaistaan yhä enemmän, eli rahoitusta hakevia kirjailijoitakin on yhä enemmän. Realismia lienee myös se, ettei jaossa olevien apurahojen määrää saada koskaan tasolle, jolla kaikki apurahan ansaitsevat sen myös saisivat.

Tämä tarkoittaa, että suurin osa meistä kirjailijoista kerää rahoituksen luovaan työhönsä muista lähteistä. Jo muutaman tuhannen euron suuruinen pieni apuraha silloin tällöin on antanut tuiki tarpeellisen mahdollisuuden irrottautua pohjatöiden tekemiseen tulevia kirjahankkeita varten. Se on ollut sitä uuden vihreän ruohon kasvattamista suomalaiseen kirjallisuuteen: harva meistä kirjoittaa tärkeimmän teoksensa heti ensimmäisellä kerralla.

Kirjastoapurahoja jakava lautakunta tekee varmasti työnsä niin hyvin kuin voi. Suomessa on kuitenkin suuri määrä pienkustantamoja, joiden tuotoksia ei koskaan arvioida Hesarin tai minkään muunkaan suuren lehden sivuilla. Nämä kustantamot eivät myöskään pysty tukemaan kirjailijoitaan rahallisesti. On ikävää, jos kirjastoapurahatkin ohjautuvat tulevaisuudessa vain suurten kustantamojen kirjailijoille.

Erityisen pahasti uusi linjaus iskee omakustannekirjailijoiden työmahdollisuuksiin. Heillä on usein suuri merkitys oman alueensa elämän taltioijina ja rikastuttajina.

Martti Linna
kirjailija, Hamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat