Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palveluiden takaamiseksi tarvitaan innovaatioita

Mielipide
 
Paul Lillrank

Suomessa on syntynyt lukuisia innovatiivisia tapoja tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Innovaatio tarkoittaa jotakin uutta, josta on hyötyä niin keksijälle kuin käyttäjällekin ja joka voidaan monistaa ja levittää.

Yksityiset palveluntuottajat ovat synnyttäneet useimmat sote-innovaatiot. Julkiset toimijat ovat olleet haluttomia ja hitaita soveltajia. Kun rahaa on entistä niukemmin, kiinnostus on herännyt.

Vaasan kaupunki säästi puoli miljoonaa euroa ottamalla käyttöön Doctagonin kehittämän menetelmän, jolla vanhusten palvelukoteihin tuodaan lääkäripalvelu telelinkin avulla. Ambulanssiralli, turhat käynnit ja vuodeosastojaksot romahtivat ja elämän laatu parani. Jos menetelmää sovellettaisiin koko maahan, säästöjä kertyisi noin sadan miljoonan euron verran.

Megaklinikan kehittämän aikuisten suun perusterveydenhuollon toiminnanohjausjärjestelmän avulla Jyväskylässä hoitojonot ovat sulaneet kuudesta kuukaudesta yhteen kuukauteen.

Jos kaikki sairaanhoitopiirit toimisivat yhtä tehokkaasti kuin Suomen nykyinen keskiarvo, säästöpotentiaali olisi puolisentoista miljardia euroa. Eikä tämä vaatisi edes innovointia, pitäisi vain ottaa parhaat käytännöt käyttöön.

Jos nyt veroja korotettaisiin "palvelujen turvaamiseksi", innovaatioiden käyttöönoton kannustimet hiipuisivat entiselleen. Pikemminkin pitäisi leikata resursseja ja samalla vaatia parempia palveluja.

Paul Lillrank
professori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat