Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavallinen työaika voisi jatkua iltakymmeneen

Mielipide
 
Irma Asikainen

Nyt, kun työajan pidennyksistä kinastellaan ja kukaan ei voi joustaa niissä pätkääkään, olen miettinyt toisenlaista ratkaisua, josta kaikki, myös työttömät ja kaikki työssä käymättömätkin, hyötyisivät.

Mitäs jos normaali työaika olisikin aamukuudesta iltakymmeneen? Jätetään unholaan nykyinen "kahdeksasta neljään" -ajattelu ja aletaan ajatella niin, että on normaalia olla työssä myös illalla – eikä se merkitsisi, että työstä pitää maksaa enemmän.

Monille olisi luontevaa nukkua aamulla pitkään ja mennä työhön illaksi. Samalla voisi hoitaa esimerkiksi kauppa-asiat ilman kiirettä, varastamatta aikaa työnantajalta.

Emmehän me kaikki ihmiset ole samasta puusta veistettyjä, eikä meidän edes tarvitse olla. Toiset ovat aamu- ja toiset iltaihmisiä. Tässä mallissa toteutuisi yksilön vapaus valita, milloin haluaa tehdä työtä.

Myös pyhä- ja yötyöstä voisi ihan hyvin tinkiä vaikkapa puolittamalla lisät. Pyhän merkitys alkaa olla jo niin vähäinen, että mahdollisuus työskennellä ja hoitaa asioitaan pyhisin vain lisäisi vapaa-ajan käytön erilaisia mahdollisuuksia ja tasaisi monissa laitoksissa ja virastoissakin ruuhkahuippuja.Iltatyöläisen palkka kyllä vähän laskisi, mutta eikö tässä konkurssissa myös työntekijän pidä osallistua talkoisiin? Jos eläkeläisiltä viedään minimieläkkeestä puolentoistasadan euron siivu, niin mitä tämä olisi siihen verrattuna?

Ne, jotka haluavat tehdä osa-aikatyötä, kuten opiskelijat ja monet vanhemmat ihmiset, voisivat täyttää pitemmän työajan tuomia uusia paikkoja.

Eihän tämä tällaisenaan ole mikään valmis malli, mutta eikö tätäkin kannattaisi miettiä? Elämä ei enää koskaan tule palaamaan sellaiseksi, mitä se oli vielä muutama vuosikymmen sitten. Työelämän jäykät rakenteet eivät voi loputtomiin toimia kehityksen jarruna.

Säilytettäköön juhlapyhistä saatavat korvaukset ja niiden arvostus ennallaan, mutta vapautettakoon maailma jo näistä aikansa eläneistä, kateuden ja ahneuden ilmapiirissä laadituista säännöistä ja kliseisistä sortoajan jäänteistä.

Näin saadaan ihmisille valinnanvapautta sekä työttömille ja erityistarpeita omaaville mahdollisuus työllistyä. Samalla toteutetaan ihan uudella tavalla yksilönvapauden tavoitetta.

Irma Asikainen
eläkeläinen, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat