Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjaamo-palvelu tukee nuorten työllistymistä

Mielipide
 
Liisa Pohjolainen Ilkka Haahtela

Kristiina Toivikko tarttui tärkeään aiheeseen kirjoituksessaan maahanmuuttajien syrjäyttämisestä (HS Mielipide 8. 6.). Vieraskielisten osuus on kasvanut Helsingissä viime vuosina 7,5 prosentin vuosivauhdilla. Vieraskielisistä 15–19-vuotiaista nuorista lähes puolet on asunut maassa alle viisi vuotta. Nykyinen koulutusjärjestelmä ei juuri tarjoa heille palveluja.

Toisen asteen opiskelijoilta edellytetään yleensä perusopetuksessa saatuja valmiuksia. Helsingin kaupunki tarjoaa koulutusta myös niille nuorille, jotka suorittavat vain osan perusopetuksesta Suomessa tai tulevat maahan oppivelvollisuusiän jälkeen. Helsingin peruskouluissa tarjotaan maahanmuuttajataustaisille oppilaille kohdennettua opinto-ohjausta opintojen päättövaiheessa. Stadin ammattiopistossa on koulutusta oppivelvollisuuden loppuvaiheessa Suomeen tulleille. Nuoret voivat osallistua myös oppilaitoksen avoimiin opintoihin. Lisäksi kaupunki tarjoaa tuettua ammatillista perustutkintokoulutusta suomen kielellä.

Räätälöityjä suomen kielen ja ammatillisen koulutuksen yhdistäviä kokonaisuuksia tulee kehittää myös osana valtakunnallista koulutusjärjestelmää. Samoin joustavia kielen opiskelun ja työn yhdistelmiä, sillä maahanmuuttajanuorten työllisyystilanteen parantamiseksi tarvitaan uudenlaisia työkaluja ja asenteita.

Suuri osa maahanmuuttajista on työelämässä. Yrityksille ja maahanmuuttajille tarvitaan yksilöllisiä palveluja, jotta saamme kaikkien osaamisen käyttöön.

Helsinkiin perustetaan syksyn aikana Ohjaamo-palvelu, jossa pyritään poistamaan työllisyyden esteitä. Ohjaamon kautta tuodaan tukea työllistymiseen kaikille niille nuorille, joilta vielä puuttuu työ- tai koulutuspaikka. Helsinki haluaa kehittää yksilöllisiä yhteistyömuotoja yrityksille, jotta nuoret saisivat konkreettisia työmahdollisuuksia ja löytäisivät sitä kautta ammatillisen polkunsa.

Liisa Pohjolainen
opetustoimen johtaja
Ilkka Haahtela
maahanmuutto- ja
työllisyysasioiden päällikkö
Helsingin kaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat