Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkien pitäisi tehdä myös palkatonta työtä

Mielipide
 
Maija Alander

Kipeitä leikkauksia puolletaan ja vastustetaan terveellä järjellä. Tilanne vaatii toimintaa, mutta voiko tällainen jatkuvasti kärjistyvä vastakkainasettelu enää toimia? Emmekö me kaikki kansanedustajasta Kelan kanta-asiakkaaseen voisi yrittää toimia yhdessä jatkuvan osoittelun sijaan?

Vapaaehtoistyö toimii loistavana linkkinä toisistaan etääntyvien ihmisten välillä. Erilaisten ihmisten kanssa toimiessaan oppii ymmärtämään uusia näkökulmia, sukeltaa elämäntarinoihin ja saa kokemusta työn laaja-alaisista mahdollisuuksista. Vapaaehtoistyössä työn merkitys konkretisoituu ja ihminen kohtaa toisen.

Siksi siviilipalveluksen pitäisi olla pakollinen kaikille. Palkaton työ aloilla, joilla tarvitaan paitsi käsiä myös aivoja ja sydäntä, tarjoaisi urapolullaan tuskaileville nuorille hengähdystauon jatkuvassa kilpailussa. Se antaisi tilaisuuden oppia tärkeitä taitoja, puhumattakaan hetkeen pysähtymisestä ja merkityksellisyyden kokemisesta.

Kouluttamatonkin palkaton työvoima auttaisi monia aloja hädässä. Konkarityöntekijöille taas opettaminen olisi antoisaa vaihtelua. Jos nuoret saisivat vaikuttaa palveluspaikkaansa, jakso vastaisi jopa työharjoittelua.

Myös vapaaehtoistyön tuominen osaksi jokaisen työssäkäyvän työpanosta toimisi. Varsinaista työaikaa lyhentämällä ja pakollisella, vaihtelevalla avustustyöllä saataisiin tasattua työvoimapulaa, tarjottua virkistävää vaihtelua ja hyödyllistä kokemusta sekä kaadettua alojen ja sosioekonomisten luokkien välisiä raja-aitoja.

Maija Alander
lukiolainen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat