Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energia-ajattelu kaipaa tuuletusta Helsingissä

Mielipide
 
Ansku Holstila

Pääkirjoituksessa (HS 9. 6.) tuotiin osuvasti esiin, kuinka hallitusohjelman tavoite luopua kivihiilestä 2020-luvulla ja energia-alan sijoitustrendit eivät kannusta investoimaan kivihiilivoimaloihin. Lappeenrannan teknillisen yliopiston johdolla tehty tuore tutkimus osoittaa, että täysin uusiutuvaan energiaan perustuva järjestelmä on mahdollinen ja myös taloudellisin vaihtoehto Suomessa.

Siirtymä uusiutuvaan ja älykkääseen järjestelmään pitääkin aloittaa nyt myös Helsingissä.

Energiamurros haastaa meille tutun energiamallin, jossa tuotanto on keskitetty ja verkot yksisuuntaisia. Hyvä osoitus tästä on, että viisi suurinta eurooppalaista energiayhtiötä menetti markkina-arvostaan yhteensä yli kolmanneksen vuosina 2008–2013. Yhtiöt eivät pystyneet ennakoimaan sitä, että energiatehokkuus ja uusiutuva energia söivät kivihiilisähkön tuotannon kannattavuutta.

Helsingin valtuutettujen on ymmärrettävä tämä, kun kaupungin energiaratkaisuista päätetään syksyllä.

Iso kysymys on, millaisessa roolissa kaupunkilaisten omistama energiayhtiö Helen on tulevaisuudessa. Onko Helen valmis uudistumaan, jotta se pystyy toimimaan muuttuvassa energiatodellisuudessa tarkoituksenmukaisesti eikä jarruta edessä olevaa muutosta?

Tulevaisuuden energiajärjestelmässä energiaa kuluu paljon nykyistä vähemmän, ja tuulen, auringon ja maalämmön energia valjastetaan täysin käyttöön kestävästi tuotetun bioenergian rinnalla. Onkin hyvä, että kaupunki selvittää parhaillaan energiaremontin mahdollisuuksia Helsingissä vaihtoehtona keskitetyille voimalaitosratkaisuille.

Ansku Holstila
aktiivi
Hiilivapaa Helsinki -kampanja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat