Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä me suomalaiset tästä vielä selviämme

Mielipide
 
Martti Haani
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Uusi hallitus on poikkeuksellisen haastavan tehtävän edessä. Sen pitäisi korjata "hyvinvointiyhteiskunnan" rakenteisiin luutuneita mahdottomuuksia. Erityisen vaikeaksi tehtävän tekee se, etteivät ihmiset ymmärrä, miten kriittinen tilanne on.

Vanha viisaus "ei pidä syödä enemmän kuin tienaa" ei tunnu aukeavan. Velaksi elämisen seuraukset tietää jokainen ainakin oman kotitaloutensa mittakaavassa. Valtion taloudessa ainoa vaihtoehto on yhteiskunnallisten velvoitteiden kriittinen tarkastelu ja julkisten menojen sopeuttaminen verotulojen mukaan.

Minua on järkyttänyt se vastaanotto, jonka hallituksen ohjelma on kansalaisten keskuudessa saanut. Vastaanotto on verrattavissa niin sanottuun nimby-reaktioon: ei leikkauksia ainakaan minun kohdallani. Tämä ei ole kovin rohkaisevaa hallitukselle, joka on ollut tehtävässään vain muutaman viikon.

Olen itse kasvanut sodan jälkeisessä Suomessa. Silloin ei ollut päiväkoteja, ei lapsilisiä eikä kaupan hyllyillä tavaraa. Opinnot piti rahoittaa kesätöillä. Pankit katsoivat epäluuloisesti lainan hakijaa, jolla ei ollut vakuuksia. Ihmiset olivat kaikesta huolimatta ehkä onnellisempia kuin nykyisin.

Nyt valittajia tuntuu olevan kaikkialla. Sodan jälkeinen Suomi on tietenkin historiaa, mutta vanhoista ajoista voi oppia jotain. Suomalaiset ovat pärjänneet ilman kattavaa tulonsiirtojärjestelmää.

Ajatus yhteiskuntasopimuksesta pitäisi ymmärtää niin, että kustannusrakenteessa on tehtävä korjausliike. Kuinka pysyvä se olisi, jää nähtäväksi.

Asioista päätetään yhdessä eduskunnassa hallituksen johdolla. Annetaan hallituksen aloittaa työnsä. Kritiikille löytyy sijansa myöhemmin, viimeistään vaaliuurnilla. Tuskin kukaan haluaa, että velat jäävät lastenlapsiemme maksettaviksi.

Martti Haani
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat